Vila lui Moruzov, şeful Serviciului de Informaţii al Deltei, modernizată

Vila lui Moruzov, şeful Serviciului de Informaţii al Deltei, modernizată

Consiliul Județean Tulcea va decide dacă va moderniza vila “Lake House”, cabana lui Moruzov, întemeietorul Serviciului de Informații al Deltei

“Contractul de închiriere a vilei lui Moruzov a ajuns la maturitate. Avem acum două variante pe care le analizăm. Prima dintre ele constă în continuarea demersurilor pentru închirierea locației, iar a doua ar însemna stoparea procedurii de închiriere pentru câțiva ani, dacă găsim posibilitatea de a moderniza imobilul prin fonduri europene”, a declarat, agerpres.ro, președintele CJ, Horia Teodorescu. Decizia privind închirierea imobilului situat pe malul lacului Câșla se va lua zilele acestea, după ce firma care a închiriat în ultimii cinci ani vila lui Moruzov nu a plătit debite de circa 100.000 de lei. “Mai avem și alți debitori pe care i-am notificat, iar dacă nu se vor respecta termenele din notificări, se va deschide acțiune în instanță. Pentru CJ orice sumă este importantă, inclusiv acest debit de 100.000 de lei”, a precizat președintele Teodorescu.

Legenda lui Moruzov

Născut pe data de 16 septembrie 1887, în localitatea Zebil, din județul Tulcea, Mihail Moruzov a înființat în anul 1917 Serviciul de Informații al Deltei. Datorită activității acestui serviciu, el a reușit să-l captureze pe șeful serviciului de informații german din Dobrogea, Friederich Von Mayer, să-i deconspire pe agenții secreți din această zonă și să păstreze neatinse depozitele de muniții și alimente ale armatei române. În anul 1929, Mihail Moruzov a fost numit la conducerea Serviciului Secret de Informații al Armatei Române (SSI), după ce a procurat informații despre organizații de spionaj străine ce activau în România. În calitate de șef al SSI, a înființat agenturi române în Europa, a pus bazele colaborării cu serviciile de informații similare din străinătate, iar în anul 1938 a realizat în întreaga țară birouri de contrainformații, impunându-le angajaților acestora reguli de desfășurare a activității.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucis de legionari, la Jilava

După abdicarea regelui Carol al II-lea și preluarea puterii de către Ion Antonescu și guvernul legionar condus de Horia Sima, Mihail Moruzov a fost arestat și apoi ucis pe 26-27 noiembrie 1940, la Jilava. După moartea sa, toate bunurile pe care le deținea au fost confiscate, Aurora Florina Moruzov, singura lui fiică, declarând în anul 2000 că tatăl său a fost arestat din cauză că descoperise că mareșalul Antonescu era bigam. Timp de 11 ani, Aurora Florina Moruzov a fost în fața instanței de judecată pentru a dovedi falsitatea acuzelor aduse de autoritățile statului la adresa fostului șef al SSI, potrivit cărora acesta și-ar fi însușit bunuri în valoare totală de peste 300 de milioane de lei. Instanța i-a dat câștig de cauză.

O casă cu pedigree

Printre bunurile care au revenit statului român s-au aflat tabăra Cocoșu din Niculițel, construită în anii 1930 ca tabără de antrenament pentru grăniceri, și imobilul de pe malul lacului Câșla, aflat acum în proprietatea CJ. Imobilul, conform ordonanței nr. 549 din 20 mai 1942, făcea parte din bunurile personale ale lui Moruzov, a fost evaluat în anul 1941 la 10.000.000 lei și cuprindea circa 50 de hectare de teren arabil, vie, casă, dependințe, îndiguiri de piatră. De asemenea, mobila din cabană a fost evaluată, potrivit aceleiași ordonanțe, la 5.647.000 lei. În anul 1996, vila a fost mistuită de un incendiu cauzat de un scurtcircuit, potrivit pompierilor. Renovarea efectuată ulterior a păstrat structura inițială a clădirii, iar la final autoritățile au transformat clădirea într-o vilă de protocol. În perioada 2009-2010, conducerea CJ și-a anunțat pentru prima oară intenția de a închiria imobilul, însă primul contract a fost semnat abia doi ani mai târziu pentru o perioadă de cinci ani.