Începe a doua etapă a programului de acţiune pentru protejarea economiei, a declarat premierul maghiar, citat de Magyar Hirlap.
Ţelul este să creăm tot atâtea locuri de muncă câte vor fi desfiinţate de epidemia de coronavirus - a spus Viktor Orbán, care a adăugat: Vin vremuri grele, dar niciun maghiar nu este singur. „Vom reuşi, dacă avem grijă unii de ceilalţi”.
Premierul ungar a anunţat că planul de acţiune va fi aplicat în trei etape.
Prima etapă am depăşit-o, din aceasta au făcut parte diminuarea contribuţiilor la asigurările sociale, ajutorul acordat IMM-urilor şi suspendarea achitării ratelor la credite.
Cele trei etape ale planului de acţiune presupune redirecționarea a 18-20% din PIB, inclusiv a programelor iniţiate de Banca Naţională a Ungariei - a anunţat premierul, care a precizat că, datorită acestor modificări, deficitul bugetar pentru anul 2020 va creşte, de l%, la 2,7%.
Etapa a doua cuprinde cinci programe
Primul program se referă la păstrarea locurilor de muncă: în cazul reducerii timpului de lucru, suntem dispuşi să preluăm de la angajator o parte a cheltuielilor aferente salariilor, acesta fiind o formă specială a subvenţionării salariilor, aplicată în Ungaria - a afirmat Viktor Orbán.
Premierul ungar a anunţat: ca parte a programului de protejare a familiei şi a pensionarilor, va fi reintrodusă a 13-a pensie, care va fi plătită în patru rate egale, în lunile februarie 2021, 2022, 2023 şi 2024.
Viktor Orbán a mai anunţat că prin acest program sunt vizate câteva domenii deosebit de importante pentru economia Ungariei, ca de exemplu turismul, industria medicală, industria alimentară, agricultura, construcţiile, logistica, transporturile precum şi domeniul culturii.
Viktor Orbán a precizat că pentru susţinerea acestor domenii guvernul va pune la dispoziţia întreprinderilor credite garantate de stat în valoare totală de 2.000 de miliarde de forinţi.
Totodată, pentru crearea de locuri de muncă, vor fi susţinute investiţiile, cu o sumă totală de 450 miliarde forinţi.
Viktor Orbán a afirmat că, după zece ani de muncă asiduă, Ungaria a ajuns în linie dreaptă, dar acum în Europa a venit epidemia de coronavirus, care pune în pericol „tot pentru ce am muncit până acum”.
Situaţia este nedreaptă, dar „nu avem ce face şi nu putem schimba faptul că ne aflăm în faţa unei uriaşe provocări”.