Europa. Viktor Orban este intens criticat de diplomația europeană pentru „misiunea de pace” pe care și-a asumat-o în numele Uniunii Europene fără a deține și un mandat în acest sens.
Viktor Orban, criticat din nou de cancelariile europene
Premierul Viktor Orban a efectuat în cursul acestei săptămâni o vizită în Ucraina, iar în drum spre Summitul OTS din Azerbaijan, liderul ungar a făcut o escală la Moscova unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Acțiunile prim-ministrului maghiar vin în contextul în care Ungaria a preluat de la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
În acest context, Charles Michel, președintele Consiliului European a declarat că Viktor Orban nu poate discuta cu Vladimir Putin în numele Uniunii Europene, deoarece nu a fost însărcinat cu nicio „misiune de pace”. Diplomatul european a subliniat că poziția UE este clară în privința războiului. „Rusia este agresorul, Ucraina este victima, iar discuțiile de pace nu pot avea loc fără Ucraina”.
„Unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace durabilă”
Ursula von der Leyen este un alt lider important care și-a exprimat indignarea față de gestul premierului Viktor Orban. Șefa Comisiei Europene a subliniat faptul că doar unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace durabilă în Ucraina.
În cancelariile occidentale Viktor Orban este văzut că un aliat neconvențional al Kremlinului. Liderul maghiar s-a poziționat în repetate rânduri împotriva statelor Uniunii Europene pe chestiuni ce țin de acordarea sprijinului militar precum și a procedurilor de aderare pentru Ucraina.
Cu toate acestea, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, președintele rus Vladimir Putin și Viktor Orban au discutat printre altele și despre situația frontului din Ucraina.
Viktor Orban, un paria al Uniunii Europene
Premierul finlandez Petteri Orpo a catalogat întâlnirea recentă dintre cei doi lideri est-europeni ca fiind tulburătoare. Un alt oficial de rang înalt la Uniunii Europene a subliniat faptul că decidenții mahiari nu au înțeles rolul care le revine odată cu preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene.
Cu alte cuvinte, Budapesta își promovează propriile interese în detrimentul celor 26 de state, parte în proiectul comunitar european. „Misiunea de pace” asumată de premierul Orban vine în contextul în care la Washington va avea loc un important Summit cu ocazia împlinirii 75 de ani de la înființarea blocului politico-militar NATO, potrivit Reuters.