Viktor Orban, premierul Ungariei, atribuie tensiunile din Europa războiului din Ucraina, sugerând că începutul acestuia a determinat o schimbare în Uniunea Europeană către o poziție „pro-război”.
Prezent la emisiunea de radio publică maghiară, la doar două zile după incidentul în care a fost împușcat premierul slovac Robert Fico, Orban a afirmat că nu este deloc absurd să facem legătura între războiul din Ucraina și atacul asupra omologului său slovac.
Viktor Orban sugerează o legătură între împușcarea lui Robert Fico și tensiunile din Ucraina
Premierul maghiar a susținut această ipoteză argumentând că centrele de putere occidentale au un interes evident în menținerea conflictului dintre Rusia și Ucraina.
„Toată lumea a fost șocată și afectată de tentativa de asasinat din Slovacia. Realitatea de azi, care ne spune că nivelul violenței este în creștere în Europa, nu este o surpriză pentru nimeni.
Nu este deloc nejustificat să legăm de război atacul comis asupra premierului slovac. Centrele de putere ale lumii au interesul ca războiul dintre Rusia şi Ucraina să continue”, a declarat vineri liderul Guvernului de la Budapesta.
Viktor Orban a mai menționat că până în prezent a fost redus numărul celor care au pledat pentru pace. A adăugat că, în afară de Ungaria, doar Vaticanul a fost implicat în acest sens, iar Slovacia tocmai a început să urmeze o direcție pro-pașnică.
„Acum, o voce din două lipseşte, ceea ce înseamnă că Ungaria trebuie să muncească de două ori mai mult, iar munca sa devine de asemenea mai dificilă la Bruxelles, atunci când în cadrul dezbaterilor trebuie să lupte cu politicienii pro-război.
Aveam mare nevoie de o Slovacie pro-pace, pentru că după alegeri, vecinul nostru din nord a pornit pe drumul păcii. Acest lucru ne-a ajutat foarte mult, iar acum am pierdut acest sprijin”, a mai adăugat Viktor Orban.
„Imperiul Soros” arătat cu degetul de premierul ungar
Viktor Orban a afirmat că, deși serviciile secrete sunt încă în proces de investigare a circumstanțelor atacului, a devenit clar că atacatorul este un individ cu orientări „de stânga, progresiste și pro-război”.
„Prin urmare, speculaţiile care leagă atacul de război nu sunt unele nerezonabile. Există forţe mari în spatele politicienilor pro-război, în spatele poziţiei pro-război în general. începând cu imperiul Soros, industria armelor, creditorii, adică toţi aceşti uriaşi, toate aceste centre de putere mari şi puternice au interesul ca acest război să continue, şi chiar să se extindă”, a mai adăugat Viktor Orban.
Orban a mai adăugat că, dacă este necesar, Europa trebuie să confrunte politica externă americană și să sublinieze că interesul său este revenirea la masa negocierilor, în locul forțării unei soluții militare „fără speranță”, potrivit News.ro.