Luni, un parlamentar independent din Ungaria a publicat imagini despre care pretinde că arată proprietatea luxoasă de la Hatvanpuszta, a premierului ungar Viktor Orban. Mai mult, aceasta nu ar fi inclusă în declarația lui de avere.
Conform afirmațiilor deputatului independent, pe această proprietate deținută de Viktor Orban se pare că au fost construite trei iazuri și două piscine, alături de vile și apartamente de lux. De asemenea, se susține că unele dintre aceste clădiri sunt conectate subteran între ele și la garajul subteran.
Unul dintre conace, care are forma literei L, adăpostește multiple apartamente într-un stil similar cu un hotel, iar această clădire este legată de conacul mai mic și de garajele subterane printr-un coridor subteran.
Viktor Orban își ține proprietatea de lux ascunsă
Potrivit dezvăluirilor făcute de Ákos Hadházy, în cealaltă clădire în formă de L se găsește o bucătărie de proporții impresionante, precum și spații mari destinate restaurantelor comunitare. În plus, sub această clădire se află un depozit alimentar imens, echipat cu trei camere frigorifice. Clădirile mai mici ascund serviciul de concierge și facilitățile de inginerie mecanică.
Este important de menționat că Ungaria este programată să preia președinția Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a anului 2024. Această perspectivă îngrijorează criticii Budapestei, care acuză guvernul lui Viktor Orban de regres democratic, încălcări ale statului de drept și apropiere de Moscova, în contextul conflictului din Ucraina, potrivit ziare.com.
Premierul Ungariei, aproape sărac în declarația de avere
În 2021, declarația de avere a lui Viktor Orban arăta că acesta nu are economii, iar singurele sale proprietăți ar fi casa sa natală și un apartament în Budapesta. Mai mult, Orban are datorii restante de 882.000 forinţi (2.475 euro) dintr-un împrumut din 2002 în valoare de 20 de milioane de forinţi (56.200 euro) luat împreună cu soţia sa.
În același timp, sărăcia lovește Ungaria. În luna mai, Ungaria a înregistrat pentru al treilea trimestru consecutiv o creștere negativă a produsului intern brut. Scăderea e mai mică decât se așteptau analiștii, dar problema rămâne în continuare inflația. Prognoza Comisiei Europene indică cea mai mare rată din Europa la nivel anual pentru 2023.