Viktor Orban promite să lupte cu antisemitismul din Ungaria

Orban i-a spus lui Netanyahu că țara sa se pronunță ferm împotriva antisemitismului, după ce a făcut greșeala de a nu-și apăra cetățenii evrei, în Al Doilea Război Mondial

Este datoria fiecărui guvern ungar de a-și apăra cetățenii, indiferent de moștenirea lor. În Al Doilea Război Mondial, Ungaria nu și-a onorat această obligație morală și politică”, le-a spus Orban jurnaliștilor, la o conferință de presă cu Netanyahu, adoptând un ton diferit față de retorica sa naționalistă uzuală.

„Asta a fost o crimă, pentru că am ales colaborarea cu naziștii în loc să apărăm comunitatea evreiască. Acest lucru nu se mai poate întâmpla. Guvernul maghiar își va apăra toți cetățenii în viitor”, a spus el.

De partea Israelului

„Orban m-a asigurat, în termeni neechivoci (în legătură cu îngrijorările antisemite)”, a declarat Netanyahu în conferință. „Apreciez acest lucru. Acestea sunt cuvinte importante”, a spus el, mulțumindu-i lui Orban „pentru că este de partea Israelului în forumurile internaționale”.

Este prima oară când un prim-ministru israelian ajunge la Budapesta după căderea regimului comunist, în 1989. Netanyahu urma să participe și la un summit al grupului țărilor de la Vișegrad (Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia).

Anti-Soros

În Ungaria, Jobbik, partidul de extremă dreaptă, cu istorie antisemită, este al treilea ca mărime din țară.

Campania anti-imigrație a guvernului maghiar, cu panourile lui George Soros, a fost considerată antisemită, având în vedere că magnatul este un evreu maghiar emigrat în SUA, critic fervent al guvernului lui Orban. Soros este, însă, critic și al guvernului israelian, care sprijină ONG-uri de extrema stângă, cum sunt: Silence, B’Tselem, Yesh Din și al-Haq, conform Jerusalem Post.

Relații bilaterale

O problemă au reprezentat-o comentariile lui Orban, acum câteva săptămâni, în care l-a lăudat pe Miklos Horthy, liderul maghiarilor în Al Doilea Război Mondial, când 600.000 din cei 800.000 de evrei din Ungaria au fost uciși în Holocaust. Atunci când Orban a vizitat Israelul, la mijlocul anilor 2000, ca lider al opoziției, Netanyahu a fost singurul politician care l-a băgat în seamă, și de atunci cei doi au păstrat legătura. Când a devenit premier, în 2010, Orban a făcut demersuri pentru o vizită a omologului israelian. Fiind „la cuțite” cu UE, vizita lui Netanyahu îi aduce lui Orban legitimitate și respect, în special înaintea alegerilor din 2018.