Viktor Orban primește primul cartonaș galben la urne

Viktor Orban primește primul cartonaș galben la urne

Premierul ungar a pierdut supermajoritatea din Parlament, după ce alegătorii i-au taxat maniera agresivă de guvernare.

Pentru prima dată în ultimii cinci ani de când este la putere, Viktor Orban a pierdut majoritatea de două treimi din Parlament, la adăpostul căreia a promovat măsurile controversate care au iritat Occidentul. Duminică, în alegerile parțiale organizate la Veszprem, în vestul țării, o circumscripție care era până acum fieful conservatorilor, un candidat susținut de opoziția de stânga l-a învins pe cel al FIDESZ, partidul lui Viktor Orban. La Veszprem, FIDESZ câștigase precedentele trei alegeri legislative. Înfrângerea reprezintă un veritabil cartonaș galben arătat guvernului de la Budapesta, a comentat Zoltan Kesz, învingătorul în scrutinul parțial de acum două zile.

Popularitate în scădere

Rezultatul vine să confirme trendul descendent al popularității FIDESZ și, în acest context, alegerile de la Veszprem sunt considerate de analiști drept un referendum privind prestația guvernului Orban. Din octombrie, când au început marșurile de protest față de politicile controversate ale lui Viktor Orban, partidul a pierdut circa 14 puncte, ajungând la 24 %, conform unui sondaj publicat luna trecută. O taxă pe Internet (retrasă între timp în urma opoziției dure din stradă), acuzațiile de corupție lan sate de administrația ame ricană la adresa unor oficiali de la Budapesta, apropierea de Rusia în condițiile în care UE încearcă să facă front comun împotriva Moscovei în contextul crizei ucrainene - sunt doar câteva dintre motivele care explică scăderea popularității FIDESZ.

Începând cu 2010, când FIDESZ a ajuns la putere, partidul a avut o așa-numită supermajoritate în legislativul de la Budapesta. Partidul s-a folosit de ea pentru a amenda Constituția, a-și extinde influența politică asupra unor instituții-cheie, precum banca centrală sau biroul de audit, și pentru a modifica legislația, precum cea electorală, după interesele proprii.

Înfrângerea de duminică are o simbolistică majoră, susțin analiștii. „Guvernul Orban a eliminat practic toate pârghiile de control asupra executivului său, iar acum plătește prețul. Alegerile parțiale de la Veszprem au fost un avertisment serios pentru Viktor Orban”, a comentat Attila Tibor Nagy, un expert al centrului de analiză politică Meltanyossag, pentru site-ul american Bloomberg.

Prigoană împotriva ONG-urilor

Deși taxat la urne, guvernul Viktor Orban nu se dă în lături în a-și intimida opozanții, scrie ziarul american Washington Post. Astfel, după modelul brevetat de Vladimir Putin în Rusia, cel puțin șapte ONG-uri din Ungaria au fost inspectate de autoritățile fiscale de la Budapesta. Alte cel puțin 12 organizații, multe critice cu guvernul lui Viktor Orban, au trecut și ele prin sita auditului guvernamental. „Ceea ce vedem acum este o altă încercare de a anula echilibrul puterilor în stat”, a declarat Veronika Mora, șefa unei astfel de organizații care s-a trezit cu peste 20 de polițiști la ușă. Ea a denunțat un act de hărțuire din partea autorităților ungare.