Rezultatul summitului UE poate fi apreciat şi ca o blocare, la Bruxelles, a ofensivei internaţionale a brigăzilor liberale de către forţele maghiare şi poloneze, a declarat, vineri, premierul maghiar.
Declarațiile lui Viktor Orban au avut loc în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului naţional de radio Kossuth.
Prim-ministrul Orban a subliniat: Ungaria şi Polonia au respins tentativa de a le impune ca alţii să decidă în locul lor asupra banilor ce le revin.
Unii au vrut să obţină ca noi să avem acces la banii care ni se cuvin, dar să-i putem utiliza doar dacă îndeplinim anumite condiţii politice - a spus premierul.
În opinia sa este vorba în mod tipic de ţări care susţin imigraţia şi „ne urăsc” pentru că nu acceptăm politica lor migraţionistă, şi pentru că Ungaria opreşte valul de migranţi.
În spatele lor se află George Soros, spus Viktor Orban.
Ei au vrut să aibă la îndemână un mijloc financiar cu care Ungaria şi Polonia să poată fi şantajate, a precizat premierul ungar.
Orban a explicat că războiul nu a fost câştigat, ci doar o bătălie importantă. Sursa conflictului este faptul că în Europa există două viziuni concurente despre viitor: una a depăşit creştinismul şi epoca culturilor naţionale, ea ar permite primirea a multor oameni de cultură străină, pentru ca aceştia să se amestece cu cei care trăiesc aici şi din amestecul lor să se nască o cultură particulară, a spus Viktor Orbán.
Noi, însă, nu vrem asta, nouă ne place să fim în siguranţă, să fie ordine, să nu avem terorism, nu vrem să ne adaptăm noi la cei care sosesc aici, „noi nu vream să urmăm calea cealaltă”.
Adepţii celeilalte concepţii, însă, nu ne lasă să decidem despre asta, ei spun că Europa trebuie să fie uniformă peste tot - a adăugat Orbán.
Premierul a subliniat că această dispută nu este încă decisă, trebuie să ne pregătim să luptăm în continuare, timp de încă un deceniu.
Din acest motiv, în fruntea ţării nu poate sta decât un guvern naţional şi un prim-ministru care înţeleg acest context, care sunt capabili să ia poziţie în favoarea Ungariei, a afirmat liderul de la Budapesta.
Viktor Orbán a mai spus, de asemenea, că summitul UE reprezintă un moment semnificativ în istoria Ungariei şi a celorlalte 26 de state membre, pentru că s-a încercat ceva inedit.
Mai multe ţări din Uniune se confruntă cu dificultăţi, din acest motiv, pe lângă stabilirea bugetului pe 7 ani, a fost nevoie şi de crearea unui pachet de relansare economică, a arătat Orbán.
El a reamintit că în unele state membre, datoria publică va creşte la 150-160% din PIB. În Ungaria, această proporţie a fost de 83-85% în 2010, ceea ce a fost deja demoralizant, a evocat prim-ministrul.
Orbán a observat că la summit au existat foarte multe interese diferite şi a fost deosebit de greu să se găsească punctul comun care să convină tuturor.
Premierul a declarat că „în cinci zile de negocieri am obţinut 3 miliarde de euro pentru Ungaria”.
În momentul sosirii la summit, exista o propunere de acord privind suma pe care fiecare ţară trebuie să o plătească, precum şi despre banii de care fiecare poate beneficia din partea Uniunii.
Această propunere însă a fost nedreaptă faţă de Ungaria, trebuia să fie corectată, ceea ce s-a şi reuşit, a spus Viktor Orbán.
Premierul a vorbit şi despre faptul că Ungaria participă la diviziunea internaţională a muncii, face parte din marea piaţă europeană.
Noi avem însă un mare decalaj istoric, moştenit de la comunism, şi dacă am deschide frontierele fără să avem taxe vamale protecţioniste, firmele din ţările care au avut un trecut mai norocos ar veni aici şi ar crea o situaţie competitivă dificilă pentru întreprinderile ungare, a precizat premierul.
Viktor Orbán a adăugat că există o sumă pe care ei o scot din ţară, de aceea scopul este ca „şi noi să câştigăm după ei cel puţin atâta cât câştigă ei pe spinarea noastră”.
Dacă se scoate din ţară o mare sumă de bani, trebuie să găsim o soluţie de a atrage în ţară aceeaşi sumă de bani, de exemplu sub forma sprijinului din partea UE. Trebuie să ne luptăm pentru a obţine o stare de echilibru şi nu suntem departe de ea, a afirmat prim-ministrul.
Viktor Orbán a spus în legătură cu epidemia de coronavirus că în ultimele zile se poate vedea că situaţia se îmbunătăţeşte în privinţa deceselor în Ungaria.
În ţările vecine există însă probleme, iar dacă noi nu facem nimic, virusul va fi introdus în ţară, a remarcat el.
Din acest motiv – a opinat prim-ministrul – trebuie să avem la punctele de trecere a frontierei reguli clare, explicite, care să fie respectate de oameni.