Premierul Viktor Orban, în spatele achiziției televiziunii Euronews. Cum a fost parafată „tranzacția”

Viktor Orban. Sursa foto: dreamstime.com

Apropiații premierului maghiar Viktor Orban ar fi fost  fost implicați în secret în achiziționarea principalului canal de știri din Europa, Euronews, scrie presa de la Budapesta.  Se estimează că aproximativ  o treime din fondurile care au fst folosite pentru preluarea Euronews au provenit din surse indirecte, alocate de premierul Viktor Orban.

Viktor Orban, implicat cumpărarea Euronews. Cum a fost parafată tranzacția

foto: euronews.com

Conform publicației maghiare Direkt36, Fondul Szechenyi din Ungaria, un organism aflat la momentul tranzacţiei sub tutela unei fundaţii prezidate de ministrul Economiei, Mihaly Varga, a contribuit cu 45 de milioane de euro, conform unor documente interne, ce nu au fost date publicității. Se menționează că „ordinul de finanțare” a Euronews a venit „de sus”, pentru ca Ungaria să aibă „acoperire mediatică” și să nu mai fie considerată de Europa „oaia neagră” a continentului la capitolul „libertate de exprimare”.

Jurnaliștii de la publicația amintită mai sus, spun că directorul Alpac Capital,  fond de investiții care a preluat Euronews,  Pedro Vargas David, este, de asemenea, fiul fostului europarlamentar Mario David, fost consilier şi prieten personal al lui Orban.

Plecând de la această informație, sursa citată mai sus, preluată chiar și de AFP, a conturat „interesul” premierului Viktor Orban față de postul de televiziune european.

Viktor Orban, acuzat că  a cenzurat presa maghiară

Sursa foto: Dreasmtime.com

Este de notorietate că premierul Viktor Orban a fost acuzat, încă din 2018, de cenzurarea canalelor independente de la Budapesta. Parlamentul European i-a cerut în mod explicit să renunțe la politici care încalcă statul de drept și libertatea de exprimare, a presei.

Cenzura ar fi fost instrumentul de bază în pandemie.

Autorităţile ungare restricţionează relatările media despre campania de vaccinare în desfăşurare împotriva coronavirusului.

Numai holdingul media de stat MTVA a avut posibilitatea să  facă filmări şi fotografii în spitale şi în cabinetele medicale unde au loc vaccinările, conform unei circulare interne a spitalelor, ale cărei detalii au fost prezentate pe Facebook de Krisztina Baranyi, politician de opoziţie şi primar independent al unui district al capitalei Budapesta,  transmitea agenția DPA, în urmă cu trei ani.