Sancțiunile decise de Bruxelles la adresa Moscovei pentru rolul acesteia în criza ucraineană ''ne afectează mai mult decât pe ruși'', a spus Orban.

Comisia Europeană va adopta săptămâna viitoare noi măsuri excepționale pentru a ajuta exportatorii din UE afectați de embargoul rus ce vizează produsele agroalimentare occidentale.

Agricultura ungară nu figurează printre cele mai afectate de embargoul decis de Moscova ca măsură de retorsiune la sancțiunile europene și americane. Rusia este însă primul partener comercial din afara UE al Ungariei.

În plus, Rusia trebuie să finanțeze, printr-un credit de 10 miliarde euro, construcția a două noi reactoare nucleare în Ungaria.

Viktor Orban a reafirmat vineri că va încerca să obțină susținerea mai multor state membre UE pentru propunerea sa de revizuire a regimului de sancțiuni la adresa Rusiei și a cerut organizarea unui summit european pe acest subiect.

La solicitarea mai multor țări membre, președinția italiană a Consiliului UE a convocat deja, pentru 8 septembrie, o reuniune excepțională a miniștrilor europeni ai agriculturii consacrată sancțiunilor ruse contra Uniunii Europene, scrie Agerpres.