Premierul Ungariei Viktor Orban a declarat, într-un interviu pentru cotidianul francez "Le Monde", că democraţia este în dificultate în Europa, iar măsurile pe care le-a luat guvernul pe care îl conduce, în ultimul an şi jumătate, au fost benefice pentru economia ţării.
Întrebat de jurnalişti dacă este diferit faţă de cel care era, în 1989, o figură admirată a luptei contra dictaturii comuniste, pentru că azi unii îl acuză că este un dictator, Viktor Orban a răspuns: "Astăzi am cinci copii, asta e principala diferenţă! În 1989, era timpul ideilor şi a marilor avânturi. Dezbaterea nu se mai poartă despre politica reală. Eram la mijlocul drumului între politică şi literatură...După 1989 se punea problema: ne întoarcem la meseriile noastre, într-o societate liberă sau ne integrăm în viaţa politică? Eu am decis să mă prezint în alegeri. După acest moment, nu a mai fost vorba despre organizarea unor mişcări de elibrare naţională, ci de ştiinţa de a guverna. Ideologie versus valori
Orban susţine că idelologia nu-l mai interesează, pentur că valorile contează, iar acestea nu s-au schimbat. "Această naţiune este una de luptători pentru libertate, în 1848 contra dominaţiei habsburgice, în 1956 contra ocupaţiei sovietice. Eu aparţin acestei tradiţii. Suvernitatea este importantă, dar, în practică, este dificil, pentru că trăim într-o lume interdependentă. Nu-mi place politica elitistă şi aristocratică, prefer abordarea plebei, oamenii trebuie implicaţi în viaţa politică, asta este foarte important", spune oficialul maghiar. Întrebat dacă este populist, prim-ministrul a mărturisit că e dificil de răspus. Dacă să fii populist înseamnă să le spui oamenilor: "Sunt aici pentru a vă face viaţa mai bună", atunci, da, s-a declarat populist. "Dacă asta înseamnă, cum spunea Abraham Lincoln, să vrei să guverneze oamenii pentru oameni, atunci, da, sunt", a precizat Viktor Orban.
În ceea ce priveşte democraţia, oficialul de la Budapesta crede că democraţia este iubită pentru că este un sistem fondat pe valori: libertate, respect şi demnitate umană. "Dar democraţia înseamnă şi rezultate, succes. Iar în Europa, avem societăţi îndatorate, o demografie în scădere, un eşec al integrării sociale, o creştere a extremismului - toate acestea slăbesc sistemul nostru democratic. Democraţia este în dificultate în Europa, şi mai devreme sau mai târziu, vom fi confruntaţi cu provocarea pe care o reprezintă aceste ţări care nu sunt organizate democratic, dar care reuşesc mai bine: China, societăţile asiatice.", a spus Viktor Orban. El a dat exemplu preşedintelui SUA, Barack Obama, care azi se întoarce spre Pacific, nu spre Atlantic. "Din perspectivă istorică, este o sfidare enormă. Trebuie să îi incităm pe intelectualii noştri, clasa politică din Europa, să reflecteze mai liber asupra viitorului democraţiei", susţine el. Îngrijorări ale Occidentului Întrebat dacă înţelege îngrijorarea Ungariei şi a Occidentului, care-l acuză că vrea să cimenteze un "stat Fidesz", de blocare a tuturor contra-puterilor, Orban a spus că el constată că în Europa Centrală vecinii sunt solidari cu Ungaria. "Deci nu e vorba de neînţelegere în toată Europa. Eu cred că există îngrijorări oneste, nemotivate politic, deşi contextul istoric şi social occidental nu este acelaşi cu al nostru. În Europa de Est noi am cunoscut dictatura, fascismul, ocupaţia. Dar voi n-aţi cunoscut nici comunismul, nici postcomunismul", a încercat să explice premierul Orban. El a adăugat că atunci când Ungaria, în doar un an şi jumătate, a adoptat 365 de legi noi, o nouă Constituţie şi o reformă profundă a administraţiei publice, a comunităţilor locale, a sistemului de sănătate, a sistemului educaţional, a organizării juridice, a fiscalităţii, ţările vestice ar putea întreba "dar ce naiba se întâmplă acolo?". "Comunismul s-a sfârşit, care este, aşadar, provocarea istorică la care trebuie să găsească un răspuns? Toate acestea sunt perfect de înţeles", a spus Orban.
Întrebat ce ar putea schimba pentru a restabili încrederea, Viktor Orban spune că a adus atingere "intereselor unor actori ai comunităţii de afaceri". "De un an şi jumătate, i-am obligat să participe la efortul de redresare (prin taxe de criză pentru marile companii). În schimb, le-am spus că va fi sistemul economic cel mai competitiv din Europa, datorită reformelor Codului Muncii şi a sistemului fiscal", a conchis oficialul.