Premierul Viktor Orban a oferit din nou declarații controversate. Acesta crede că atât timp cât există o bază etnică în Bazinul Carpatic, va exista un viitor pentru politica edificată pe acest fundament .
În timpul ședinței Conferinţei Permanente Maghiare (MÁÉRT), Viktor Orban a spus că alegerile din Slovacia au reînviat o dilemă mai veche. Maghiarii din nou nu au reușit să acceadă în legislativul slovac, mai ales în contextul deteriorării indicatorilor demografici.
Viktor Orban deplânge situația maghiarilor din Transcarpatia
La conferinţa Máért a ţinut un discurs şi vicepremierul Zsolt Semjén. Acesta a subliniat că fiecare maghiar care ţine la identitatea sa maghiară va beneficia de tot sprijinul statului maghiar.
Viktor Orban a afirmat că cel mai dureros punct al situaţiei maghiarilor din Bazinul Carpatic este cel al maghiarilor din Transcarpatia:
„Poziţia Guvernului Ungariei este că, cât timp există o bază etnică în Bazinul Carpatic, va exista un viitor pentru politica edificată pe acest fundament, iar păstrarea bazei etnice este "responsabilitatea noastră comună".
Potrivit acestuia, aici sunt cele mai mici şanse pentru ca "norii să se risipească" în viitorul apropiat. De asemenea, politicianul acuză că Ucraina hărțuiește cetățenii maghiari.
Viktor Orban lansează o nouă consultare naţională în Ungaria
Guvernul ungar a lansat vineri o nouă consultare naţională menită să „apere suveranitatea” Ungariei. Acesta este menit să facă faţă unor decizii şi politici promovate de Bruxelles:
„Bruxellesul doreşte să creeze ghetouri de migranţi în Ungaria. Voi ce credeţi?” - este una din cele 11 întrebări ale chestionarului publicat pe pagina de Facebook a guvernului de la Budapesta.
Pe lângă problema migranţilor, consultarea abordează războiul din Ucraina şi sprijinul financiar şi militar pe care UE îl oferă acestei ţări:
„Bruxellesul vrea să dea mai mulţi bani şi mai multe arme Ucrainei” şi „Bruxellesul vrea ca Ucraina să se alăture UE” - sunt alte două puncte din chestionar.
Deschiderea pieţei europene pentru cerealele ucrainene, un alt subiect dezbătut
Acestora li se solicită să aleagă între „susţinerea prin toate mijloacele a agricultorilor ungari” sau „deschiderea pieţei noastre pentru cerealele ucrainene modificate genetic”.
Alte puncte din acelaşi chestionar sugerează că Bruxellesul a sprijinit financiar mişcarea islamistă Hamas. Bruxellul este acuzat că a sprijinit opoziţia ungară, împreună cu „diverse organizaţii străine”. Opoziţia ungară ar fi beneficiat de „miliarde de euro” din partea sponsorilor externi. Orban îi acuză că se amestecă în politica internă a Ungariei pentru a-l înlătura de la putere.
Chestionarul cere populaţiei să se pronunţe asupra unei legislaţii mai stricte. Se dorește crearea unui oficiu care să investigheze activităţile ce ameninţă suveranitatea naţională a Ungariei. Aici sunt amintite finanţările externe.
Chestionarul poate fi completat de cetățenii maghiari prin poștă până pe 10 ianuarie. De asemenea, poate fi completat și online.