Viktor Orban avertizează Europa: Sancțiunile împotriva Rusiei reprezintă „un pas spre război”
- Antonia Hendrik
- 18 noiembrie 2022, 20:39
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că sancțiunile impuse Rusiei reprezintă „un pas spre război”, descriind politica Uniunii Europene ca fiind una „periculoasă”.
Viktor Orban trage un semnal de alarmă şi spune că sancțiunile UE împotriva Rusiei nu sunt altceva decât „un pas spre război”. Mai exact, premierul maghiar, dar și aliatul lui Vladimir Putin, susține că „politica de sancțiuni este un pas spre război”.
„Este un pas către război, dacă cineva intervine economic într-un conflict militar”, a spus Viktor Orban în timpul unui interviu recent.
Prin „furnizarea de arme distructive, antrenarea soldaților ucraineni pe propriul nostru teritoriu, sancționarea energiei”, UE se punea în pericol, a mai subliniat premierul maghiar.
Cetăţenii maghiar sunt tot mai nemulțumiți de poziția ambiguă a premierului faţă de Ucraina
Viktor Orban a postat acest mesaj şi pe rețelele de socializare, stârnind numeroase comentarii negative. Mai exact, cetățenii maghiari sunt nemulțumiți de poziționarea ambiguă față de Rusia care i-a creat Ungariei mai multe probleme, în timp ce alții susțin că invazia Moscovei în Ucraina a provocat de fapt sancțiunile.
Viktor Orban a declarat în cadrul unui interviu acordat unui post de radio apropiat Guvernului că „încetul cu încetul, alunecăm spre război”, exprimându-și îngrijorarea cu privire la acumularea măsurilor luate pentru a sancționa ofensiva rusă în Ucraina. Viktor Orban a criticat frecvent sancțiunile impuse de UE, deși le-a votat alături de partenerii săi
Inflația din Ungaria a atins 21,6% în octombrie, cel mai ridicat nivel din 1996 și al treilea cel mai mare din UE, conform Eurostat.
Rata inflației alimentare a Ungariei a fost cea mai mare în octombrie
Din punct de vedere tehnic, Rusia a intrat în recesiune, la aproape nouă luni de la începutul ofensivei militare din Ucraina. S-a înregistrat o scădere a produsului intern brut (PIB) de 4% în trimestrul al treilea, potrivit unei prime evaluări publicate miercuri.
În septembrie, inflația s-a situat la 12,63% în ritm anual, în scădere de mai multe luni, potrivit cifrelor publicate la începutul lunii octombrie de Rosstat.
„Problemele există deja, în mod evident, dar vedem de fapt efectele lor reportate în 2023”, observă Valery Mironov, economist la renumita Școală Superioară de Economie (HSE) din Moscova.
Necazurile economice ale lui Viktor Orban vin pe măsură ce fondurile UE în valoare totală de peste 14 miliarde de euro au fost blocate din cauza corupției și a problemelor legate de statul de drept, scrie barrons.com.