Premierul ungar Viktor Orbán şi-a susţinut obişnuitul său discurs vizionar de vară, în care a vorbit despre faptul că, în opinia sa, Occidentul nu pierde doar războiul ideologic, dar şi în lumea economică. Era îngrijorat şi în privinţa Bazinului Carpatic, unde se nasc mai puţini maghiari faţă de câţi mor. În aprecierea sa, reducerii cheltuielilor i-a venit de hac războiul, în timp ce Ungaria ar putea fi plătitorul net al UE.
Ultimul său discurs anual programatic obişnuit Viktor Orbán l-a susţinut în 2019, în cadrul Festivalului transilvănean al dreptei. În mod tradiţional, premierul stabileşte cu acest prilej noile direcţii economice pe care urmează să le urmeze guvernul, la fel cum, tot aici îşi prezintă şi viziunile ideologice. De data aceasta însă discursul său a fost mult mai puţin vizionar, premierul ungar punând un accent mult mai mare asupra aşezării actualului conflict geopolitic în funcţie de criterii ideologice, scrie publicația napi.hu
Încă de la bun început a semnalat că de data aceasta va vorbi cam jumătate faţă de cum obişnuia, deoarece nu doreşte să chinuie publicul pe această căldură. Astfel, a apreciat noua sa victorie de 2/3 din aprilie folosindu-se repede doar de o glumă: "Avem tot dreptul de a bea un spriţ în proporţie de 2/3 la 1/3". În schimb, în momentul în care ar fi urmat să treacă la analizarea şi soluţionarea situaţiei mondiale, demonstranţi români l-au întrerupt ţinând un banner cu textul "Transilvania - pământ românesc".
Viktor Orbán a înmormântat Occidentul
Conform unei relatări a INDEX, premierul a reacţionat evocând atitudinea poliţiştilor faţă de demonstraţiile din ultimele săptămâni. "Am păşit în epoca pericolelor, stâlpii de susţinere ai civilizaţiei occidentale se crapă", a apreciat premierul, în opinia căruia viaţa s-a reaşezat din nou în blocuri după Războiul Rece. În opinia sa, războiul ruso-ucrainean (precedat de epidemia de coronavirus) a infectat atmosfera cu un fel de aşteptare a sfârşitului lumii, în timp ce se observă din datele existente că oamenii trăiesc tot mai bine, lumea a devenit un loc tot mai bun, iar din cauza "tonului simbru" al ştirilor toată lumea a devenit mai pesimistă.
În opinia sa, oamenii sesizează această dihotomie, deoarece forţa civilizaţiei occidentale, realizările, autoritatea, capacitatea sa de acţiune sunt în scădere. În opinia lui Orbán, în urmă cu 100 de ani se vorbea despre un regres spiritual şi demografic, iar ce vedem acum este un regres economic şi de putere. În viziunea premierului, s-au modernizat şi civilizaţiile estice care au preluat tehnologia şi sistemul financiar occidental, însă nu şi valorile. Orbán consideră că situaţia este deteriorată de faptul că purtătorii de energie se află deja în afara puterilor occidentale, situaţie valabilă şi în cazul metalelor rare.
În opinia lui Viktor Orbán, presiunile de la Bruxelles sunt mari şi se lovesc de interesele naţionale
În concepţia sa, acest lucru va deveni o sursă de tensiune: Occidentului nu-i mai rămâne decât dominaţia militară, în schimb cea economică şi de dezvoltare vor pieri încet-încet. "S-a propovăduit o nouă doctrină americană de tehnică a securităţii fără a menţiona că energia va fi utilizată în calitate de armă a politicii externe" - a formulat Viktor Orbán, adăugând că SUA va aplica o politică de sancţiuni mai curajoasă şi îşi convinge aliaţii să aibă mai mult curaj în a importa.
În opinia sa, SUA va putea face acest lucru datorită dominaţiei sistemului financiar, iar sistemul SWIFT este dominat de americani care ar putea convinge pe oricine prin exercitarea unor presiuni amicale. În opinia lui Viktor Orbán, presiunile de la Bruxelles sunt de asemenea mari şi se lovesc de interesele naţionale. Premierul critică şi propunerea Comisiei UE de a reduce cu 15% gazul metan. În cazul Ungariei, Viktor Orbán a formulat 4 provocări care necesită răspuns. În opinia sa, "este mult mai bună o înmormântare decât binecuvântarea cu un copil". (Rador)