Viiturile pun stăpânire pe România. O autostradă ar putea fi inundată

Inundații. Sursa foto. Facebook

După câteva zile cu temperaturi de vară, vremea extremă va lovi România. În weekend, furtuna Ashley va ajunge pe teritoriul țării noastre. De asemenea, viitura de pe Dunăre ar urma să provoace haos, ducând inclusiv la inundarea Autostrăzii Soarelui.

Vremea se schimbă radical în weekend. Viituriile pun stăpânire pe România

Vârful de intensitate al ciclonului Ashley va atinge vârful de intensitate duminică. Astfel, furtuna va mătura România de la est la vest,urmând să fie afectate și județele din zona de sud.

Viitura de pe Dunăre se va apropia de țara noastră în intervalul 30 septembrie - 1 octombrie. Conform meteorologilor, aceasta va fi mult mai puternică decât era preconizat inițial.

Potop în România

Elena Mateescu a anunțat scăderi de temperatură de până la 15 grade Celsius. Trecerea de la valorile termice ridicate la fi una bruscă.

Duminică, vom observa o răcire semnificativă la scara întregii țări, valorile maxime fiind de 15-22 de grade, o scădere cu mai mult de 10-15 grade în bună parte din țară. Răcirea vine la pachet și cu fenomene de instabilitate atmosferică în vest, nord-vest, parțial în centru, cu fenomene de instabilitate, ploi și vijelii”, a anunțat șefa ANM.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Duminică, cantitățile de apă ar putea varia între 80 și 100 de litri pe metru pătrat. Cele mai afectate regiuni vor fi Muntenia și Oltenia, spune directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

„Pe parcursul zilei de duminică, duminică spre luni,(…) în special în Oltenia și Muntenia, cantități de apă care vor atinge cumulat 80-100 l/mp.  Aceste cantități pot genera creșteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni”, a mai spus Elena Mateescu.

Vremea se schimbă radical. Autostrada Soarelui ar putea fi inundată

Reprezentanții de la Apele Române trag un semnal de alarmă și susțin că  digul de la Borcea ar putea ceda. Astfel Autostrada Soarelui ar putea fi inundată. De asemenea, județele Teleorman, Dolj și Giurgiu ar putea fi afectate.

După măsurătorile din ultimele ore, autoritățile sunt în alertă. Conform ministrului Mediului, în prezent nu poate fi vorba despre evacuări de persoane. Vineri va fi convocat un comitet ministerial, care să stabilească măsurile de protecție pentru cetățenii din zonele vizate.

„Nu discutăm despre evacuări în acest moment, însă vineri, după ce vom avea toate modelele meteorologice și toate simulările hidrologice, în cursul dimineții voi convoca un comitet ministerial pentru situații de urgență. Începând de vineri după-amiază, și până duminică seara, când vom avea primele probleme, gestionabile, spun eu, să avem timp suficient la dispoziție”, a încheiat ministrul.