Nicio vorbă despre viitorul cetățenilor Uniunii Europene. Campania a eșuat în războaie de gherilă și cumetrii din interes
- Cora Muntean
- 6 mai 2019, 00:00
S-a intrat în a doua săptămână a campaniei pentru alegerile europarlamentare care au loc în 26 mai. Oficial, deoarece campania, mai bine zis confruntările au început mult mai demult. Cetățenii, care nu sunt militanți, și să vrea să să meargă la vot, pot alege doar pe criterii subiective. Nicio formațiune nu are în agenda electorală teme la subiect. Candidații fac promisiuni care, în cel mai bun caz, țin de Comisia Europeană, Executivul de la Bruxelles. Ce știe toată lumea, și electorat și candidați, este salariul astronomic pentru care se luptă partidele. Un post de eurodeputat a devenit o recompensă.
Partidele au recurs la tactica războiului de gherilă, politicienii par implicați în lupte reale, nu de idei. Liberalii merg în fiefurile PSD cu mult tamtam și strigăte de luptă. Alianța 2020, USR și PLUS, au demarat campania în cuibul PNL, iar cei mai mici încearcă să profite de înfruntările pe viață și pe moarte dintre cei mari pe binecunoscutul principiu: când doi se ceartă, al treilea câștigă.
Apocalipsa din Focșani
Încă de vineri, liberalii au început să se văicărească și au acuzat PSD că le bagă bețe-n roate și că nu pot face duminică miting la Focșani, că nu-i lasă Oprișan. Rețeta a funcționat la Alexandria, fieful lui Liviu Dragnea. Liderii PNL au plâns anticipat că nu pot mărșălui prin centru, că nu-i lasă pesediștii. Până la urmă, au descins în capitala Teleormanului și au încercat să acopere cu zgomot lipsa armatei de susținători pe care o așteptau. În cazul Focșani, liberalii au făcut o tevatură de zile mari, de au fost nevoite autoritățile de acolo să ceară ajutor vecinilor din Bacău, să trimită jandarmi. Toată lumea s-a pregătit pentru patru mitinguri, PSD, PNL, ALDE și UNPR, plus un festival mediteranean cu fructe de mare și delicii turcești.
Ieri dimineață mărșăluiau trupele de jandarmi prin Focșani de parcă orașul era în prag de război. Primarul Valentin Misăilă a declarat, pentru EVZ, că a autorizat mitingul PNL la un kilometru de festival și că PSD a renunțat la miting. „După ce zilele trecute domnul Klaus ne împărțea în români și pesediști, iată că acum vine un alt domn, poreclit de presă Sică Mandolină, care propovăduiește apocalipsa electorală la Focșani. Speriat probabil de faptul că se va face de râs și de această dată, șeful liberalilor vede viața în culori sumbre și anunță cu glas de bariton că ar putea exista confruntări de stradă care să se termine cu bătălia de la Focşani”, a mai spus edilul din Focșani.
Misăilă a adăugat că a tratat toate partidele în mod egal, că nu a aprobat niciun marș, doar că „liberalii ar dori ca atunci când ei organizează ceva să nu se mai întâmple nimic altceva și eventual și pamântul să ia o pauză din a sa rotație în jurul soarelui”.
Deputatul PSD de Vrancea, Nicușor Halici, a declarat, pentru EVZ, că mitingul lor a fost suspendat. „Vrem să le retezăm liberalilor ocazia de a se victimiza, că ei atât știu, să strige că sunt victime. Să facă singuri miting, marș și să-și vadă de treabă. Și noi am mobilizat oamenii, dar le spunem să nu mai vină că mergem noi la ei”, a explicat Halici.
Brânci și bobârnace în interior
Cele două mari formațiuni sunt oricum în derivă din cauza furtunilor create în interior. PSD este sfâșiat de lupte la cel mai înalt nivel. La PNL, „number one” i-a dat deja un brânci lui Ludovic Orban. Numărul unu pe lista pentru europarlamentare Rareș Bogdan a preluat rolul liderului și a trecut la amenințări directe. Supărat că bate toată ziua drumurile, candidatul a spus că „dă milităria jos din pod” și că cei care nu se implică în campanie și se mulțumesc să „facă pluta pe spate” vor fi pedepsiți.
„Eu alerg de la șapte dimi neața la unu noaptea, nu am stat de șapte săptămâni de când am intrat în partid (...) voi cere direct excluderi și dizolvarea organizațiilor”, a amenințat Rareș Bogdan. Acesta a transmis amenințarea din Marea Britanie, unde a participat la o întâlnire cu românii din Diaspora.
Lung îi drumul Clujului, că trece prin Huedin și Oser
Alianța USR+PLUS a ales municipiul păstorit de liberalul Emil Boc drept rampă de lansare în euroalegeri printrun miting care a avut loc ieri. Parlamentari USR și-au făcut un titlu de glorie din faptul că au făcut lungul drum al Clujului cu trenul, că „doamna de la ghișeu” s-a crucit când a văzut legitimația de deputat și că demnitarul a decis să fie ca toți muritorii, care apelează la serviciile „infecte” ale CFR-ului.
Politicienii, chiar dacă în interes de partid, au profitat de facilitățile oferite (gratuitate în transport) și, în acest caz, este de înțeles atâta timp cât capul lor de listă, Dacian Cioloș, își încheie fiecare mail cu îndemnul „Donează!” deoarece „un nou partid are nevoie și de resurse”. Ajunși în orașul lui Boc cu o zi mai devreme, și-au făcut drum prin Huedin și Piața Oser, de vechituri, dar celebră în zonă.
Marile manevre
Deputatul USR Iulian Bulai, a mai trimis niște săgeți către liberali și a vorbit despre ardeleni cu condescendența celui care și-a petrecut tinerețea prin străinătate, dar s-a întors pentru că țara are nevoie de el. „Ardelenii sunt foarte drăguți și amuzanți! Cluj, bine te-am găsit. Mâine (duminică-n.r.) decidem soarta USR - afilierea la familia politică europeană. Adică, cu cine ne cumetrim în Parlamentul European”, a scris Bulai pe Facebook.
De fapt, așa cum a scris Evenimentul zilei, eurodeputații Alianței, în frunte cu Dacian Cioloș, vor merge cu formațiunea lui Emmanuel Macron, La République En Marche, și fac toate eforturile să scoată ALDE România din familia europeană a liberal democraților care, în Franța, s-a aliat cu formațiunea președintelui. Se pare că jocurile nu sunt așa cum vor să le aranjeze unii. „Guy Verhofstadt, liderul fracțiunii liberale din Parlamentul European,a declarat că ALDE România ar trebui să plece din ALDE. Până la urmă n-am înțeles, cine pleacă din ALDE, noi sau Verhofstadt?”, a afirmat Varujan Vosganian. Reamintim că liderul ALDE Europa, Guy Verhofstadt, vrea să obțină funcția de președinte al Parlamentului European, prin urmare este destul de atent cu președintele francez și cu alți politicieni influenți care decid viitorii lideri ai Uniunii Europene.