Viitorul SUA atârnă de un fir de ață, președintele Joe Biden este optimist. Cum ies americanii dintr-o criză fără precedent

Joe Biden. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat miercuri ''încrezător'' în obţinerea unui acord cu privire la plafonul datoriei publice, care va permite evitarea intrării Statelor Unite în incapacitate de plată.

Într-o scurtă intervenţie la Casa Albă înainte de a porni spre Japonia, acolo unde va participa la summitul G7, președintele Joe Biden a precizat că responsabili ai Congresului cu care a discutat marţi sunt "de acord să evite o incapacitate de plată" ("default") a SUA.

"Am avut o reuniune productivă şi sunt sigur că toată lumea din sală a fost de acord (asupra necesităţii de a ajunge la un consens)", pentru că "nu există alternativă", a declarat Biden.

Președintele Joe Biden, mesaj optimist înainte de vizita în Japonia

Şeful statului va continua discuţiile pe această temă cu liderii Congresului mai târziu în această săptămână, a menţionat în mai multe interviuri televizate purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, amintind că Biden se va întoarce în acest scop la Casa Albă duminică, după summitul G7 din Japonia, mai devreme decât era prevăzut iniţial, a consemnat Reuters.

Statele Unite ar putea fi în incapacitate de plată chiar de la 1 iunie, dacă nu se ajunge la un acord în Congres pentru a ridica plafonul datoriei, a avertizat din nou luni secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, conform Agerpres.

Dacă plafonul datoriei publice nu este majorat, la 1 iunie Statele Unite ar putea declara faliment, declară secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, subliniind că așteptarea până în ultimul moment pentru a acționa ar putea avea consecințe grave asupra încrederii afacerilor și a consumatorilor.

„’Estimăm în continuare că Trezoreria nu va mai putea îndeplini toate obligațiile guvernamentale decât dacă Congresul va lua măsuri pentru a ridica, sau suspenda limita datoriei până la începutul lunii iunie”, scrie Yellen în raportul care a urmat scrisoarea trimisă Congresului, la 1 mai, scrie IlSole24Ore.

Trezoreria a publicat scrisoarea la câteva ore după ce președintele Camerei, Kevin McCarthy a declarat: ”Nu suntem aproape de o concluzie” în discuțiile privind ridicarea plafonului datoriei guvernamentale. Republicanii insistă să declare că reducerile mari ale cheltuielilor sunt o condiție a proiectului de lege. Democrații propun alte măsuri de izolare fiscală pe care Partidul Republican le respinge, insistând asupra necesității de a menține separate măsurile bugetare.