Evenimentul Zilei > International > Viitorul Europei, regândit de federalistul Guy Verhofstadt
Viitorul Europei, regândit de federalistul Guy Verhofstadt

Viitorul Europei, regândit de federalistul Guy Verhofstadt

Europarlamentarul liberal Guy Verhofstadt este noul președinte al „Conferinței despre viitorul Europei”.

Un exercițiu de analiză cu privire la redimensionarea Uniunii Europene, aceasta este misiunea pe care Parlamentul European i-a încredințat-o lui Guy Verhofstadt. Fostul prim-ministru belgian va face echipă cu germanul Manfred Weber și încă un europarlamentar socialist, care urmează să fie desemnat.

Conform acordului semnat joi, noua comisie va fi plasată sub „patronajul” președintelui Parlamentului European, David Sassoli, a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a președintelui Consiliului Europei, Charles Michel.

La Bruxelles, părerile sunt împărțite, scrie politico.eu. Mulți europarlamentari și-au exprimat îngrijorările cu privire la capacitatea lui Verhofstadt de a conduce această conferință, având în vedere opiniile sale federaliste.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, milita încă din luna martie a anului trecut pentru o conferință despre viitorul UE.

Printre altele, Conferința condusă de fostul premier belgian va da posibilitatea Parlamentului European să consulte cetățenii cu privire la schimbările pe care le văd în viitor la nivelul UE. Vor fi selectate între 200 și 300 de persoane să răspundă la întrebările comisiei.