VIITORUL României, discutat la Pentagon. PERSPECTIVELE NATO în Europa de Est și PREZENȚA TRUPELOR americane în zonă

VIITORUL României, discutat la Pentagon. PERSPECTIVELE NATO în Europa de Est și PREZENȚA TRUPELOR americane în zonă

Consilierul prezidențial pentru politica externă a României, Bogdan Aurescu a fost prezent, marți, la Washington, unde a avut o întâlnire de nivel înalt cu responsabilii de nivel înalt ai SUA pe problema securității internaționale.

În timpul întrevederii de la Pentagon, au fost discutate mai multe subiecte de interes pentru politica externă a României, cum ar fi cheltuielile pentru apărare, organizarea următorului summit NATO de la Bruxelles, dar și susținerea prezenței trupelor americane în România.

 

La întâlnirea de la Pentagon a participat și ambasadorul României în SUA, George Maior, conform unui comunicat transmis EvZ de Ambasada României din Statele Unite..

„(...) În cadrul întrevederii, a fost evocată cooperarea aprofundată și deosebit de consistentă pe linie militară și de apărare, care reprezintă o dimensiune importantă a Parteneriatului Strategic bilateral.

Oficialul american a remarcat, cu satisfacție, programul național de modernizare a capabilităților militare și a mulțumit pentru exemplul pe care îl oferă România în cadru aliat prin alocarea de 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare. În acest context, consilierul prezidențial Bogdan Aurescu a evocat atenția deosebită pe care România o acordă securităţii şi responsabilităţilor ce ţin de asigurarea ei, fiind pe deplin conștientă că, în condiţiile mediului de securitate actual, apărarea începe cu teritoriul naţional. De asemenea, a subliniat că România este în 2017 pe primul loc între aliații NATO în privința creșterii cheltuielilor de apărare, cu 45%, anul trecut 33% din cheltuieli fiind destinate achizițiilor de echipamente militare importante.

În cadrul discuției a fost dezbătută agenda Summit-ului NATO din iulie de la Bruxelles, partea română și americană căzând de acord că este necesar ca în cadrul acestei reuniuni la vârf să fie acordată o atenție sporită regiunii Mării Negre. A fost realizat un schimb aprofundat de opinii privind situația de securitate la Marea Neagră, inclusiv privind amenințările de tip convențional și respectiv de tip hibrid. Bogdan Aurescu a prezentat obiectivele României la Summit, cu accent pe asigurarea coerenței Flancului Estic și consolidarea apărării și descurajării aliate, proiectarea stabilității și relațiile cu partenerii din vecinătatea estică și respectiv sudică ale Alianței și creșterea rolului NATO în combaterea terorismului.

Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu a prezentat în detaliu viziunea promovată de România privind coerența și coeziunea Flancului Estic al NATO, cu accent pe abordarea unitară și integrată între Nordul și Sudul Flancului Estic. Au fost în context abordate și evoluțiile privind structura de comandă a NATO, în pregătirea Summit-ului din iulie.

În acest cadru, consilierul prezidențial Bogdan Aurescu a arătat că România încurajează creşterea prezenţei militarilor şi a echipamentului militar american în România.

Totodată, Bogdan Aurescu a prezentat stadiul pregătirilor pentru Summit-ul Formatul București 9, care se va desfășura la începutul lunii iunie la Varșovia, în pregătirea Summit-ului aliat din iulie. De asemenea, a menționat valoarea adăugată în context aliat a Trilateralei informale pe teme de securitate România - Polonia - Turcia, ca format regional relevant de cooperare strategică. Robert Karem a exprimat aprecierea pentru platforma B9, la a cărei reuniune în formatul miniștrilor apărării a participat recent, la București, arătând că își aduce o contribuție reală la obiectivele Alianței.

Întrevederea a prilejuit și un schimb de opinii despre situația din Afganistan, cu accent pe misiunea Resolute Support a NATO, oficialul american mulțumind României pentru contribuția de până acum la eforturile de stabilizare a țării, care este în prezent este cel de al patrulea cel mai mare contributor din cadrul NATO”, se arată în comunicatul privind întâlnirea de la Pentagon.