VIITORUL PSD după CExN. Strategia „Divide et impera” a lui DRAGNEA și „PARTIDUL de GRĂDINIȚĂ”

VIITORUL PSD după CExN. Strategia „Divide et impera” a lui DRAGNEA și „PARTIDUL de GRĂDINIȚĂ”

Nu este o noutate faptul că președintele PSD, Liviu Dragnea, deține toate mecanismele pentru a conduce partidul după propriile dorințe, iar declarațiile făcute luni după ședința COmitetului Executiv Național al formațiunii au arătat clar acest lucru, conform analistului politic Cozmin Gușă.

Consultantul politic a vorbit, într-o intervenție la RealitateaTV, despre cinci concluzii care pot fi trase cu privire la conducerea partidului, dar și ce se va întâmpla după alegerile interne, când Dragnea va avea oameni ascultători la vârful PSD, pe modelul Guvernului Dăncilă.

 

Prima concluzie este relativ evident și nu necesită o analiză atât de riguroasă precum celelalte. Evident, există posibilitatea ca partidul să se afle deplin sub comanda deplină a lui Liviu Dragnea, așadar meritând din plin titulatura de PSDragnea.

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua concluzie subliniază că „asistăm la o strategie de tipul „Divide et impera” cu accente staliniste, în care cei din conducere sunt momiţi cu funcţii nemeritate, iar cei care nu sunt cuminţi, într-un stil pur stalinist, sunt ameninţaţi până la excludere, fapt ce le-ar distruge avantajele de carieră pe care le au şi, fiind suficient de fricoşi sau laşi, nu acceptă în niciun fel să plece de la ciolan. Această strategie va genera o serie de lideri care n-au nici imagine publică, n-au nicio legătură cu lidershipul, nu sunt populari şi de aici va incepe şi decăderea PSD: (...) Este un joc disperat al lui Liviu Dragnea, el are informaţii de la statuil paralel cu care-şi poate şantaja colegii. Un astfel de PSD, nu neapărat Dragnea, ci în această formulă, nu are nicio şansă de a câştiga prezidenţialele, iar cu Dragnea candidat este posibil ca nici măcar să nu ajungă în turul doi”,a  spus Cozmin Gușă.

Cu privire la această strategie amintită anterior, consultantul politic subliniază inutilitatea unei distribuții echitabile a funcțiilor de conducere din partid.

„Această ideea, cu opt vicepreşedinţi femei, opt bărbaţi, din regiuni, aduce PSD la nivelul unui partid de grădiniţă. Astea nu sunt strategii de partid mare, ci de unul mic, de naivi, aflat la începutul parcursului politic. Egalitatea de şanse evident că trebuie să existe, dar nu această împărţire aritmetică, pe regiuni şi pe sexe, pentru că asta nu mai înseamnă meritocraţie. Liviu Dragnea îşi face treaba în interesul său, vor fi aleşi, din aceste euroregiuni, exact acei oameni care sunt din „armata sa”, e mult mai uşor să controlezi câteva sute de voturi pentru doi vicepreşedinţi decât câteva mii,  dacă ar fi fost un vot centralizat. Practic, în această atitudine de partid grădiniţă, PSD îşi va pierde şi vectorii naţionali pe care-i mai avea”,a  adăugat Cozmin Gușă.

„Cu câteva excepţii, gen Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu, aceşti vectori n-au mai exista azi (luni - n.r), am văzut atitudinea lui Codrin Ştefănescu, pus cu botul pe labe, după şedinţa CEx, într-un mod pe care, încă, nu l-a explicat. Ce să mai vorbim de Marian Oprişan, săracul, care a părut ca un Agamiţă Dandanche, adică un om care-i încurcă pe toţi şi care, venind cu anumite gânduri şi anumite discuţii, la final n-a mai spus nimic, dimpotrivă s-a pliat „de-a dreapta Tatălui”, a observat consultantul politic.

Atitudinile demne de observat din PSD sunt cele ale unor lideri care nu urmează orbește linia lui Dragnea, de unde și a treia concluzie.

„PSD a decăzut într-o zonă gregară, politicienii au un comportament de supunere orbească, de turmă.  Sunt emise decizii exclusiv pentru o anumită turmă de români, mai necăţiti sau mai săraci cu duhul care sunt dependenţi de asistenţa socială şi care sunt foarte acroşabili de către acest tip de mesaje. Din nefericire, această zona gregară are o proporţie suficient mare ca să-i asigure un bazin electoral destul de confortabil lui Liviu Dragnea, al cărui management politic este unul care nici nu merită să fie comentat, prin faptul că este foarte slab, este unul destul de iresponsabil şi cred că toţi cei care mai ştiu câte ceva despre politică şi sociologia mulţimilor îşi dau seama de asta”, a  mai observat Gușă.

Aceste strategii nu fac decât să saboteze șansele electorale ale PSD, dând ocazia altor partide să profite de acest lucru.

„PSD lasă loc foarte rapid unui alt parttid de stânga care, pe baza unor oameni cu imagine publică în zona stângii, mulţi dintre ei pesedişti sau foşti pesedişti, ar putea să evolueze şi (...) din bazinul electroal al nemullţumiţilor de PSD poate prelua minimum o pătrime. Dragnea e preşedinte PSD fără popularitate națională şi pentru că s-a înconjurat de oameni fără însuşiri şi fără valoare, el nu va putea să genereze emulaţie.(...) Acest lucru se va vedea la proximele alegeri, care sunt cele europarlamenatare. Nu ştiu dacă putem vorbi despre germenii scindării, poate că da, pentru că în urma acestor decizii şi a desfăşurării din această săptămână se creează inclusiv aceste premieze”, a mai adăugat Cozmin Gușă.

Ultima concluzie se referă la raportul lui Dragnea față de DNA.

„Este clară atitudinea lui Liviu Dragnea de a servi în şedintele CEx decizii împotriva justiţiei, a DNA; lucruri care-i mulţumesc, pe moment, pe cei care sunt speriaţi de rigorile justiţiei, care-i ajung, chiar dacă cu oarecare întârziere”, a încheiat consultantul politic.