Viitor adjunct al șefului BNR? Trecutul tumultuos al lui Isar și Isărescu
- Raluca Florescu
- 3 august 2016, 00:00
Mugur Isărescu ar putea fi forțat să îl accepte în BNR pe soțul Alinei Gorghiu, un bancher de care a încercat să scape în 2008
Jurnalistul Mihai Antonescu scrie în ziarul Bursa de ieri despre adevărata motivație a „debarcării” lui Bogdan Olteanu din funcția de viceguvernator al Băncii Naționale. Pe scurt ar fi fost vorba despre dezvăluirea unor informaț i i confidențiale în legătură cu politica băncii, și nu despre traficul de influență pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.
Reamintim, motivul oficial este acela că Olteanu ar fi făcut trafic de influență la Călin Popescu Tăriceanu, în schimbul mitei de milioane primite de la Sorin Ovidiu Vîntu, pentru ca Mihaiu să fie numit guvernator al Deltei. Or, iată ce scrie Antonescu.
„Surse din poliţia judiciară din cadrul DNA afirmă că Bogdan Olteanu este cercetat în mai multe speţe, în calitate de principal făptaş sau cofăptuitor, unele infracţiuni fiind deosebit de grave. Există rumori că unul din dosare este relativ la fapte de utilizare de informaţii privilegiate legate de politica de curs a BNR. Informațiile au creat un prejudiciu enorm Băncii Naționale, care a trebuit să susțină un efort financiar neprevăzut, în condițiile în care anvergura speculațiilor ilicite a fost deosebit de mare. Instrumentarea unui dosar penal şi trimiterea lui Olteanu în judecată ar fi permis scurgeri de informaţii de natură să submineze încrederea publică în secretul unor operaţiuni strategice şi să dăuneze grav imaginii BNR. Aşa că lui Bogdan Olteanu i s-a propus o înţelegere”, scrie Mihai Antonescu.
Odată ce Olteanu i-a fost impus de către PNL lui Mugur Isărescu în funcția de viceguvernator, șeful BNR a avut grijă să îi ia din mână acestuia orice tangență cu politica de curs (care include și intervențiile BNR în piață, pentru atenuarea fluctuațiilor valutare). Nu este exclus însă ca Olteanu să fi avut acces încă la multe informații confidențiale. Mihai Antonescu lansează și o idee interesantă: că locul lăsat liber de Olteanu ar putea fi ocupat de Lucian Isar, soțul liderului PNL Alina Gorghiu, un finanțist cu state vechi în mediul bancar (de-ar fi să notăm doar funcția de vicepreședinte al Bancpost, dar și aceea demembru al Consiliului de Supraveghere al Băncii Feroviare).
Atacul speculativ din 2008
Specializat în tranzacțiile pe piețe financiare, fost trezorier adjunct la Citibank, ulterior chiar vicepreședinte al Bancpost și, mai recent, membru al Consiliului de Supraveghere al Băncii Feroviare, Lucian Isar are circa zece ani vechime în funcții de top din mediul bancar. Acesta a intrat în vizorul lui Mugur Isărescu în anul 2008 când, susține BNR, leul a fost supus unui atac speculativ concertat, la care au participat inclusiv băncile locale, care au pariat împotriva moneei naționale. „Ipoteza noastră este că volatilitatea mare a ratei dobânzii a fost cauzată de un atac speculativ asupra leului”, scria, în 2011, consilierul lui Mugur Isărescu, Lucian Croitoru. BNR a diminuat atunci, la maximum, volumul de monedă națională din piață, așa încât „speculatorii” nu și-au putut onora ordinele de vânzare – cumpărare.
Ulterior, au urmat și alte „represalii” din partea BNR. Băncilor li s-a cerut să renunțe la o parte din trezorieri. Cel mai celebru caz este cel al lui Bogdan Mihoc, trezorier al Uni- Credit Țiriac, în acea vreme. De asemnenea, Lucian Isar era pe atunci vicepreședinte al Bancpost cu atribuții pe segmentul de tranzacționare. El a fost inițial retrogradat, fiindu- i desființată funcția. Ulterior, a părăsit banca. Isar a urmat apoi o carieră politică, din postura de ministru delegat în guvernul USL, pentru ca în cele din urmă să revină în banking, la Banca Feroviară. De câțiva ani, Isar duce o campanie puternică anti-BNR pe blogul personal, unde a criticat atât reacția Băncii din 2008, dar și strategia BNR-ului, salariile membrilor conducerii sau, mai recent, informațiile privind pensia lui Mugur Isărescu.
Numirile politice de la BNR
Deși extrem de influent în mediul financiar și politic, Mugur Isărescu este lipsit de control în numirile de noi membri în boardul BNR. În 2009, aducerea lui Olteanu pe funcția de viceguvernator a fost o surpriză imensă, nu doar pentru că venea din mediul politic, ci pentru că nu avea nicio tangență cu mediul financiar. Mai mult, îl înlocuia în funcție pe Eugen Dijmărescu, un finanțist cu state vechi. O altă mutare surpriză a fost numirea, în 2014, tot pe funcție de viceguvernator, a lui Liviu Voinea, un tânăr economist ce fusese anterior ministru delegat pentru Buget în guvernul USL.