VIDEO. Tineretul de ieri și de azi. O comparație între generații în cadrul podcastului Hai România cu Mirel Curea și Octavian Hoandră

VIDEO. Tineretul de ieri și de azi. O comparație între generații în cadrul podcastului Hai România cu Mirel Curea și Octavian HoandrăMirel Curea și Octavian Hoandră, la podcastul Hai România, Sursa foto Arhiva companiei

Mirel Curea și Octavian Hoandră au fost cei care au fost prezenți în cadrul podcastului de pe canalul de Youtube Hai România. Cei doi au vorbit despre perioada comunismului, făcând o comparației a tinerilor din ziua de azi cu cei de atunci.

Mirel Curea a spus că pe vremea comunismului lucrurile stăteau diferit față de ceea ce se vede astăzi pe stradă. Înainte fetele erau curtate atunci când erau duse la film, la vernisaje, ele fiind extrem de cultivate și deștepte. 

Meseriile uitate de tinerii din ziua de azi

Octavian Hoandră spune că diferența consta în faptul că atunci o bună parte din băieți s-au dus la liceele electrotehnice de unde ieșeau electricieni de mare anvergură, meseriași. 

„Mulți se duceau la meserii pentru că nu aveau chef de școală. Ei făceau o meserie, unde aveau o altă educație. Aceeași educație de bun simț, dar învățau alte lucruri. Acum sunt ăștia în bula în care citesc și se respectă și în rest sunt niște copii care stau acasă cu laptopul și telefonul”, a susținut Hoandră. De vină pentru această situație sunt părinții copiilor, conform lui Mirel Curea.

Hoandră a făcut chiar și o comparație a tinerilor ce vin din statele sărace și lucrează în țară la noi și românii ce nu fac nimic. 

„Și îi vezi pe netoții ăia care nu fac nimic și care stau pe cârca părinților în pat până la ora 12:00”, a continuat acesta. Curea spune că acei copii au niște părinți din generația nostalgică, ce spun că acum tineretul nu mai este la fel. 

Chiar și înainte de ‘89 și după această perioadă, numărul oamenilor ce se ocupau de propria educație era cam același. 

„Românii au calități, așa cum suntem noi, au creier mult. Cred că noi insistăm pe chestii neesențiale. Marea problemă a școlii de acum am văzut că este că au wk-ul afară. La Siliște școala generală ce se încălzea cu lemne a dat 14 academicieni. Dacă vrei în orice condiții nu te ține nimeni. Faptul că părinții actuali refuză să-și mai dea copiii la meserii. Liceul electrotehnic era în vogă”, a spus Hoandră. 

Meserii sunt, degeaba dacă dorință nu există

Mirel Curea a povestit despre o rudă ce s-a dus în Franța pentru a-și căuta norocul. El a intrat ucenic la un parchetar, a cărat cu spinarea, omul învățând meserie. A reușit să facă bani frumoși, mai ales că avea meseria în mână. 

De asemenea, jurnalistul a vorbit și despre un ceasornicar, ce a reușit să refacă o clasă de ceasornicari la liceul de mecanică fină: „Vin niște copii care au picat cu trei și care se duc și ei undeva să facă liceul. Nu înțeleg ce meserie este asta. Un ceasornicar bun este om de câteva mii de euro pe lună”

Hoandră a dat exemplu în acest context fata unui prieten ce s-a dus la Londra să studieze design.  El a spus că fata era extrem de talentată, dar ea nu știa să coasă. Atunci s-a dus la unul dintre cei mai renumiți croitori din Londra pentru a învăța meseria reală. 

Înregistrarea integrală a ediției de joi, 11 iulie, a pocastului HAI România poate fi vizionată aici.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro