Video. Podcast „Hai România”. Cum s-au cunoscut soții Ceaușescu și cum a decurs relația lor

Video. Podcast „Hai România”. Cum s-au cunoscut soții Ceaușescu și cum a decurs relația lorSursa foto: Youtube/ Podcast Hai România

Podcastul de pe canalul de Youtube „Hai România” a fost moderat de jurnalistul Ionuț Cristache. Acesta a avut-o invitată la Lavinia Betea, profesor doctor, care a povestit despre viața soților Ceaușescu, dar și despre modul în care aceștia s-au cunoscut. 

Lavinia Petrea spune că Elena și Nicolae Ceaușescu s-au cunoscut prin intermediul fratelui ei, Gogu Petrescu. Nicolae Ceaușescu era deja într-un fel aureolat în ochii celei ce avea să devină viitoarea lui soție. Acesta apare ca un erou ce se luptă pentru drepturile clasei muncitoare

„Lucrurile cer multă empatie. Judecând traseul acestei fete care vine din Petrești, dintr-un sat, unde existau niște cutume, unde femeia trebuia să meargă în urma bărbatului”, a spus Lavinia Petrea.

Viața în fabrică nu o satisfăcea pe Elena Ceaușescu. Programul de lucru nu era unul de opt ore, pentru că depindea de patronul fabricii. Aceasta avea să fie atrasă de comunitate, de această viață liberă a unei tinere de la oraș, viață ce era mult mai colorată, mai veselă decât cea a unei fete de la țară. 

În perioada interbelică se produce un exod masiv al tinerilor din mediul rural către oraș. Atunci, Bucureștiul și-a dublat populația. În acele vremuri, Nicolae Ceaușescu avea meserie de cizmar, o meserie extrem de bună. Veneau mulți „opincari” de la sat care aveau nevoie de pantofi sau ghete, cu care făceau senzație atunci când se întoarceau în satele natale. 

A flirtat Elena și cu Marin Ceaușescu, fratele lui Nicolae?

Mai există o variantă, care ar prezenta felul în care s-au cunoscut Elena și Nicolae, conform Lavinia Petrea. Elena Ceaușescu s-ar fi cunoscut cu soțul ei prin intermediul fratelui lui, Marin, cu care ar fi flirtat o perioadă. 

Invitata la podcast subliniază faptul că „dosarul de cadre al lui Marin Ceaușescu nu ne spune că a fost membru de partid în 35. În 68, Ceaușescu a dispus ca toți aceia care aveau legătură direct sau indirect cu mișcarea comunistă să li se confere vechimea de partid din perioada respectivă. Marin nu a fost membru de partid din ilegalitate. Marin a devenit membru de partid mai târziu”.

Această versiunea a fost prezentată ulterior de urmașii fratelui lui Nicolae Ceaușescu. Aceasta, însă, nu poate fi argumentată pe baza  document sau pe bază de alte mărturii. 

„Eu cred din tot ce am citit că l-a cunoscut prin intermediul lui Gogu Petrescu. Ceaușescu și cu Gogu Petrescu, fratele Elenei Ceaușescu, au lucrat împreună în perioada respectivă pe linia aceasta politică ilegală. E mai mult decât sigur că a cunoscut-o”, a susținut Lavinia Petrescu.

Ceaușescu, un romantic incurabil

Chiar dacă este cunoscut felul în care Nicolae a cunoscut-o pe Elena, nu se știe și anul. 

Se pare că la serbarea de 1 Mai 1939, Nicolae Ceaușescu a cumpărat de dragul Elenei cărțile poștale care o dădeau pe ea drept câștigătoare concursului de frumusețe din vremea respectivă, Regina Muncii. 

Câștigătoarea la concursurile din acea vreme se desemna pe bază de cărți poștale: pentru cine erau cumpărate mai multe cărți aceea câștiga. Lavinia Betea a declarat faptul că și unchiul lui Ion Iliescu, fost președinte al României, ar fi cotizat. Acesta i-ar fi dat bani lui Ceaușescu pentru a achiziționa acele cărți poștale.

Aceasta este momentul care lansează relația de iubire dintre cei doi.

„Atunci putem să spunem în 1939, la 1 Mai,  avem certitudinea pentru că avem alte surse decât acestea care vin din istoria orală, care a fost resemnificată în multe feluri. Atunci, știm cu certitudine că se cunoșteau, că se iubeau”, a transmis Betea.

Nici apropiaților nu le-a spus cum și când l-a cunoscut pe „tovarăș”

Se pare că Elena Ceaușescu n-a povestit niciodată nimănui cum l-a cunoscut pe soțul ei. 

Lavinia Betea a vorbit, printre alte surse și cu traducătoarea de limbă engleză a Elenei Ceaușescu, Violeta Năstăsescu, care avea să îi devină ulterior și doamnă de companie. Această ideea i-a venit Elenei Ceaușescu de la femeile celebre contemporane cu ea. Prima doamnă a România a fost uimită de lucrurile pe care le făcea femeia ce a însoțit-o pe ultima împărăteasa a Iranului la București.

„S-a gândit pentru că din aceste puncte de vedere ale inteligenței raționale, a dus-o mintea și pe ea și pe el. Iarăși fac o paranteză. Nicolae și Elena Ceaușescu și oamenii, în general, sunt judecați în limitele unei inteligențe logico-matematice. Aceasta a fost și perspectiva psihologilor până la începutul anilor 80, când oamenii erau testați pe baza unor teste acreditate”, a continuat în cadrul podcastului. 

Ediția integrală a podcastului de pe canalul de Youtube „Hai România”, poate fi urmărit aici