Cel puţin două persoane au murit în Palermo din cauza inundațiilor. Oamenii s-au trezit captivi în mijlocul apelor, iar zeci de mașini au fost luate de viituri.
În Palermo, a plouat torențial în noaptea de miercuri spre joi, anunță presa străină.
Edilul Leoluca Orlando a declarat că a fost înregistrată cea mai mare cantitate de precipitații din istoria oraşului, că a plouat cât într-un an întreg.
Orașul a paralizat, iar mii de locuințe au rămas fără curent electric.
Alertă roşie în China! Alte 33 de pericole mortale. Niciunul nu se referă la pandemie
Autorităţile din China traversează una dintre cele mai negre perioade din istorie: după pandemia de coronavirus, ţara a fost lovită şi de inundaţii atât de grave încât au generat „alerta roşie”.
În urmă cu câteva zile, oficialii de la Beijing au primit rapoartele despre cele 33 de râuri din China, ale căror ape au crescut la cele mai înalte cote din istorie.
Despre inundaţii a vorbit luni un oficial din Ministerul Apelor, care a anunţat că mai multe regiuni se pregătesc pentru încă o săptămână „sumbră” de ploi torenţiale
Viceministrul responsabil cu resursele de apă, Ye Jianchun, a declarat că apele a 433 de râuri şi lacuri importante precum Dongting, Poyang şi Tai au crescut peste cotele de alertă.
„Întrucât ne apropiem de perioada esenţială în prevenirea inundaţiilor de la sfârşitul lui iulie şi începutul lui august, tendinţele actuale rămân sumbre în bazinele fluviului Yangtze şi a lacului Tai”, a spus acesta.
În plus, Ye Jianchun a completat că seria de ploi torenţiale care a afectat centrul Chinei se va deplasa în cele din urmă inclsiv şi spre nord.
Statisticile sumbre arată clar: cantitatea medie de precipitaţii a ajuns la cel mai înalt nivel de la începutul măsurătorilor, în 1961.
În acest context, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a precizat vinerea trecută că 141 de persoane şi-au pierdut viaţa sau au fost date dispărute.
În afara pierderilor de vieţi omeneşti, China a suferit şi un important şoc economic: pierderile se ridică la 60 de miliarde de yuani (8,57 miliarde de dolari).
Autorităţile pentru controlul inundaţiilor de pe suprafaţa bazinului fluviului Yangtze au declanşat „alerte roşii”.
Acestea semnale de alarmă vizează zone intens populate precum Xianning, Jiujiang şi Nanchang, unde riscul pierderii altor vieţi este foarte crescut.
Şi lacul Poyang a fost marcat cu o alertă roşie din cauză că apele au depăşit cu trei metri nivelul normal, o altă cotă-record pentru inundaţiile înregistrate în China.
În cele mai afectate regiuni, soldaţii au umplut saci cu nisip pentru a consolida malurile râurilor şi a preveni pagubele suplimentare.
De asemenea, pe străzile oraşelor care au fost inundate au intervenit membrii echipelor speciale de salvare.
Pentru a ajunge la persoanele izolate în locuinţele transformate în insule, aceştia au înfruntat apele până la brâu în bărcile pneumatice.
Ultimele date actualizate de Ministerul Apelor arată că nivelurile de alertă au fost depăşite luni în peste 70 de staţii de monitorizare a inundaţiilor.
Pentru o imagine a catastrofei care ameninţă China trebuie subliniat că apele din rezervorul Barajului celor Trei Defileuri au ajuns în prezent la 153,2 metri, cu 6,7 metri peste limita de pericol.
Departamentul de meteorologie din China a precizat că în centrul şi estul Chinei se vor înregistra în continuare intemperii severe.