Videanu, de partea proiectelor de energie eoliană

Videanu, de partea proiectelor de energie eoliană

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat în această seară la Craiova că la minister există un portofoliu de proiecte pentru a produce energie eoliană de 17.680 de megawaţi putere instalată, “mult peste ceea ce ar putea să preia sistemul

Videanu s-a aflat la Craiova pentru o vizită de lucru la Complexul Energetic, în cadrul programului pe care şi l-a stabilit pentru evaluarea complexurilor energetice din ţară în vederea restructurării producţiei de energie.

"Procesul de restructuare urmăreşte trei principii de bază. Primul presupune a valorifica resursele energetice de bază de care România dispune: apă, uraniu, gaze, ţiţei. Dacă criza actuală globală, cu palierul ei finaciar, cu palierul economic şi cu cel psihologic, va fi depăşită înurmătorii trei, patru ani de zile, criza energetică va dăinui 30, 40 de ani de zile. România are posibilitatea să îşi aibă antamate în poziţia de a fi valorificate toate resursele energetice de bază. Cel de-al doilea principiu este flexibiliateta în producţia de energie. Toţi marii producători din UE au structuri flexibile, producând în paralel energiei din mai multe surse. România e un pic atipică. Noi avem o producţie rigidă, de monoenergie: producţie pe cărbune, fie pe hidro, fie nucleară. Trebuie să devenim şi noi flexibili”, a declarat Videanu, adăugând că al treilea principiu se referă la o competiţie reală pe piaţa de energie. Ministrul a mai spus că un principiu subsidiar celor trei este eficienţa producţiei. “La acest capitol, managerii vor evalua dacă e nevoie să facă restructurări”, a explicat Videanu.

Variante pentru energia alternativă

Întrebat care sunt opţiunile României pentru producţia de energie alternativă, şi în cât timp ar putea acestea fi puse în aplicare, Videanu a spus că există două posibilităţi: producţia de energie solară şi producţia de energie eoliană.

“Energia regenerabilă e în atenţia Ministerului Economiei, fie că vorbim de energia solară - aici avem câteva proiecte prototip, fie de energia eoliană, unde avem foarte multe proiecte. Este vorba de proiecte de 17.680 de megawaţi putere instalată, mult peste ceea ce ar putea practic să preia sistemul energetic naţional. Azi sistemul nu poate să preia mai mult de 4 - 5.000 de megawaţi. Avem o suprasubscriere în ceea ce înseamnă producţia de energie eoliană”, a declarat ministrul Economiei.

Programul de evaluare a complexurilor energetice va continua, mâine, la Turceni, Rovinari şi la SNLO.

Ne puteți urmări și pe Google News