Victorie pentru Marian Crişan la Locarno

Victorie pentru Marian Crişan la Locarno

Filmul "Morgen", debutul în lungmetraj al regizorului Marian Crişan, a obţinut patru premii la Festivalul de Film de la Locarno, Premiul special al juriului (al doilea ca importanţă după Leopardul de Aur) şi pe acela ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului, dar şi Premiul Don Quijote din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub.

Lungmetrajul israelian "Misiunea Directorului de Resurse Umane", coprodus de Tudor şi Oana Giurgiu, a fost desemnat Cel mai bun film din Piazza Grande, iar actriţa Ana Ularu a primit premiul criticii elveţiene pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din filmul "Periferic", de Bogdan George Apetri. "«Morgen» a fost foarte bine primit de public la toate cele trei proiecţii. La cea dintâi s-a râs unde trebuie, spectatorii au prins toate glumele, chiar şi unde nu credeam că vor prinde poanta sau subînţelesul, şi sala a rămas foarte vie până la sfârşit. Reacţiile la «Morgen» au fost foarte bune. Punctul forte cred că l-a reprezentat faptul că filmul discută problema gravă a emigraţiei ilegale pe un ton mai relaxat, mai natural", a declarat pentru "Evenimentul zilei" regizorul Marian Crişan, autorul lungmetrajului "Morgen", distins la Festivalul de la Locarno (4-14 august) cu premiul special al juriului (al doilea ca importanţă după Leopardul de aur) şi cu acela ecumenic.

"La sesiunile de întrebări şi răspunsuri s-a discutat mult despre zona unde s-a filmat, un fel de «no man’s land», pe care nu ştii de unde s-o apuci, dar care spune multe despre ce înseamnă acum graniţele în Europa, o problemă universală, de altfel. Într-un fel au dispărut, dar au rămas între oameni, la nivelul limbajului. Or eu vorbesc despre comunicare non-verbală, o altă temă universală, ce înseamnă o comunicare dincolo de cuvinte. La început a fost pentru noi un soi de joc, dar pe măsură ce montam, a devenit serios", crede Crişan. Regizorul salută şi mulţumeşte întregii echipe multinaţionale, foarte numeroasă, cu membri care fac parte din Salonta, Bucureşti, Turcia, Franţa, şi Ungaria.

Cineastul are la activ scurtmetrajele "Luni" (2008), "Megatron" (2008), premiat cu Palme d’Or, "Portret de familie" (2007), "Amatorul" (2006) şi "La mulţi ani!" (2005).

Emigraţie ilegală şi pescuit intensiv

"Nelu (Hathazi Andras), în vârstă de 40 de ani, lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta - un orăşel de pe graniţa româno-ungară. Pentru Nelu, zilele sunt la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Nelu trăieşte împreună cu soţia, Florica (Elvira Rîmbu) într-o veche fermă izolată pe un câmp în afara oraşului. Problema lor în aceste zile e repararea acoperişului. Într-o zi, Nelu pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal… Emigrantul Behran (Yalcin Yilmaz) îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă graniţa. Fără să înţeleagă exact ce se întâmplă, Nelu ia banii, cu care apoi va cumpăra ţigle noi pentru acoperiş… El îi promite emigrantului că îl va ajuta să treacă graniţa mâine… Morgen…". Astfel sună sinopsisul debutului în lungmetraj al lui Marian Crişan.

"Îmi place să cred că vieţile lor de pe ecran erau în afara controlului meu scenaristic şi regizoral", susţinea regizorul. El a furnizat şi câteva amănunte despre metoda sa de lucru: „Pentru mine scrierea unui scenariu este un proces care nu se încheie decât înainte de filmare şi constituie un fel de explorare a realităţii acelei lumi. Scenariul este foarte legat de modul în care intenţionez să filmez", consideră regizorul şi scenaristul lui „Morgen".

Imaginea realizată de Tudor Mircea şi de Liviu Pojoni abundă în cadre depărtate, lungi şi exterioare. De coloana sonoră s-au ocupat Călin Potcoavă şi Gaston Studio, iar de decoruri, Koteles Robert.

"Morgen deţine deja o companie care se ocupă de vânzările internaţionale, adică Les Films de Losange. Debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan este o coproducţie româno- franco-ungară (Mandragora, Slot Machine şi Katapult Film), cu un buget de aproximativ 890.000 de euro, la care a contribuit şi Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Producătorul lungmetrajului scris şi regizat de Marian Crişan este Anca Puiu. Trailerul filmului poate fi vizionat AICI

Premiu pentru co-producţie

Lungmetrajul israelian "Misiunea Directorului de Resurse Umane", regizat de Eran Riklis şi coprodus de compania românească Hai- Hui Entertainment, producători din partea română - Tudor şi Oana Giurgiu, se numără printre cele 17 pelicule care au alcătuit programul de proiecţii open air din spectaculoasa Piazza Grande (capacitate de 8.000 de spectatori), care au concurat atât pentru Premiul Publicului, cât şi pentru Trofeul Variety Piazza Grande Award, acordat de un juriu format din jurnaliştii publicaţiei americane Variety.

"Misiunea Directorului de Resurse Umane" a fost desemnat cel mai bun film prezentat în Piazza Grande.

"Nu m-am aşteptat deloc, dar cred că e un succes meritat. Am fost în Piazza Grande alături de cei peste 7000 de spectatori şi am văzut la rândul meu prima dată filmul pe ecran mare. M-a captivat din nou umorul negru, modul în care a fost filmată o Românie mai puţin văzută în filmele româneşti şi, evident, jocul actorilor. Rozina Cambos (fosta mare actriţă a Teatrului evreiesc) şi Irina Petrescu au fost excelente. Acest succes e un semn că la CNC trebuie încurajate în continuare co-producţiile minoritare, la fel ca în toată Europa", a declarat Tudor Giurgiu pentru "Evenimentul zilei".

Filmat în toamna lui 2009 în Israel şi România, lungmetrajul este o tragicomedie bazată pe un bestseller din 2004 scris de Abraham B. Yehoshua. Filmul descrie călătoria epică a unui om ce lasă în urmă un Ierusalim dominat de teroare şi violenţă şi ajunge într-un colţ îndepărtat din Europa de Est, totul pentru a reda umanitatea unei femei pe care nu a cunoscut-o niciodată.

Printre locaţiile de filmare din România s-au numărat Bucureştiul, satele Petelca (jud. Alba), Răzvani, Lupşani (jud. Călărasi), Călăraşi, Transfăgărăşan, aeroportul Sibiu, Mogoşoaia, Valea Doftanei.

Rolul principal este interpretat de actorul Mark Ivanir. Din distribuţia filmului mai fac parte cunoscuţi actori români precum Irina Petrescu, Papil Panduru, Bogdan Stanoevici, precum şi actriţa israeliană de origine română Rozina Cambos.

Filmul este o co-producţie între 2TeamProductions (Israel), Pallas Film (Germania), EZ Films (Franţa) şi Hai-Hui Entertainment (România). Distribuitorul internaţional al lungmetrajului este Pyramide International din Franţa.

"Misiunea Directorului de Resurse Umane" a fost realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, care a acordat proiectului suma de 491.550 lei, precum şi cu sprijinul Fondului Regional de Film German Mitteldeutsche Medienforderung, Medienboard, Rabinovich Fund, Israel Film Fund.

Românii din cărţi

Anul acesta, în competiţia de la Locarno au participat "Morgen" şi "Periferic", de Bogdan George Apetri – care i-a adus actriţei Ana Ularu premiul pentru interpretare acordat de critici. Pelicula "Burta balenei", de Ana Szel şi Ana Lungu, a fost inclusă în secţiunea "Concorso Cineasti del presente", dedicată debutului în lungmetraj sau celei de-a doua pelicule a unui autor.

Juriul competiţiei internaţionale de la Locarno, care a ales câştigătorul Leopardului de aur, a fost prezidat de regizorul din Singapore Eric Khoo şi format din actriţa iraniană Golshifteh Farahani, interpretul francez Melvil Poupaud, cineaştii Lionel Baier (Elveţia) şi Joshua Safdie (SUA).

Istorie recentă

La Locarno au mai participat "Restul e tăcere", de Nae Caranfil (inclus în competiţie în 2007), "Hârtia va fi albastră", de Radu Muntean (tot competiţie, 2006), şi "Maria", debutul în lungmetraj al lui Călin Netzer, care a obţinut mai multe distincţii, printre care Premiul special al juriului şi Leoparzi de Bronz pentru actorii şerban Ionescu şi Diana Dumbravă.

Tot la Locarno, Adrian Sitaru s-a ales cu trofeul Leopardul de mâine pentru scurtmetrajul "Valuri" (2007). Peliculele "Nu te supăra, dar…", de Adina Pintilie și "Ciobanul zburător", de Cătălin Muşat, produse de Aristoteles Workshop, au fost și ele selectate la Locarno, ultima primind și Menţiunea speciala a juriului.

Festivalul de Film de la Locarno, fondat în 1946, este unul dintre cele mai vechi şi mai importante evenimente de profil din lume, alături de cele de la Cannes şi Veneţia. De-a lungul anilor, datorită încercării de a descoperi noi talente şi tendinţe, evenimentul a reprezentat o rampă de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee şi mulţi alţii.

Ne puteți urmări și pe Google News