Victorie istorică în instanţă! Comunitatea musulmană a câştigat bătălia pentru „chemarea la rugăciune”
- Antonia Hendrik
- 25 septembrie 2020, 19:39
Comunitatea islamică turcă din Oer-Erkenschwick a câştigat bătălia în instanţă pentru „chemarea la rugăciune”.
Judecătorii Curţii din Münster permit, după 5 ani de tăcere, să reînceapă chemările la rugăciune prin intermediul difuzoarelor.
Tribunalul administrativ superior din Münster a respins o cerere a doi cetăţeni germani care în 2015 au început o controversă legală. La o soluţie s-a ajuns după nu mai puţin de 5 ani. Doi soţi, care trăiesc la circa 900 m de moscheea din Oer-Erkenschwick au prezentat o plângere fiindcă erau deranjaţi de difuzorul care se auzea până la ei în casă, aceeaşi modalitate folosită peste tot în Germania pentru chemarea credincioşilor musulmanii la rugăciune.
După 5 ani pentru maximum 15 minute în intervalul prânzului şi ora 14 de vineri, musulmanii sunt chemaţi la rugăciune
În primă instanţă, în 2018, reclamanţii, Hans-Joachim Lehmann şi soţia sa Liselotte, în faţa tribunalului administrativ au avut succes obţinând interzicerea folosirii difuzorului şi a instalaţiei de amplificare. Acum, dimpotrivă, judecătorii curţii din Münster au dat dreptate muezinului care în acest fel va putea să reînceapă chemările, după 5 ani pentru maximum 15 minute în intervalul prânzului şi ora 14 de vineri, pentru a efectua ceea ce în arabă este denumit „Adhan”.
„Orice societate trebuie să accepte faptul ca alţii să poată să-şi exercite propria credinţă”, a spus preşedintele Tribunalului, Anette Kleinschnittger, Reclamanţii sunt preocupaţi nu atât de decibelii difuzorului, cât de conţinutul chemărilor şi, dacă li s-ar da dreptate„adepţii altor credinţe ar fi discriminaţi”.
Pentru judecătorii cazului Oer-Erkenschwick, chemarea muezinului n-ar reprezenta un deranj semnificativ în baza legii statale asupra controlului emisiunilor sonore şi n-ar discrimina din punct de vedere religios. A asculta o declaraţie religioasă o dată pe săptămână, la un volum considerat mic, n-ar reprezenta o problemă potrivit părerii judecătorilor şi n-ar constrânge reclamanţii să „participe la exerciţii religioase împotriva voinţei lor”.
Primarul din Oer-Erkenschwick, Carsten Wewers, vede sentinţa tribunalului ca pe „un semnal la nivel naţional”, destinat celor circa 5 milioane de musulmani care trăiesc în Germania, notează Il Giornale.