Evenimentul ZileiInternationalVictorie incredibilă pentru Ucraina. Au respins trupele Rusiei până la graniță! Principalele evoluții în alte zone ale frontului

Victorie incredibilă pentru Ucraina. Au respins trupele Rusiei până la graniță! Principalele evoluții în alte zone ale frontului

Victorie incredibilă pentru Ucraina. Au respins trupele Rusiei până la graniță! Principalele evoluții în alte zone ale frontului
Trupele ucrainene au reușit să-i împingă pe ocupanții ruși până dincolo de granița dintre Ucraina și Rusia, în regiunea Harkov. Este o victorie foarte importantă pentru moralul militarilor Kievului.

Apărătorii ucraineni dintr-unul dintre batalioanele de apărare teritorială au respins armata rusă, în regiunea Harkov, și au ajuns într-o secțiune a frontierei de stat dintre Ucraina și Rusia, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev.

Victorie decisivă în regiunea Harkov

Este prima victorie importantă a Ucrainei după cea din zona de nord, unde trupele Kremlinului care încercau să ocupe capitala Kiev au fost nevoite să abandoneze operațiunea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Batalionul 227 al Brigăzii 127 a Forțelor de Apărare Teritorială ale Forțelor Armate ale Ucrainei din orașul Harkov i-a împins pe ruși și a ajuns într-o porțiune a frontierei de stat”, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării, pe Facebook. Aceeași sursă arată că apărătorii ucraineni își continuă contraofensiva de succes și la nord de Harkov, către granița cu Rusia.

Situația frontului în celelalte zone

Potrivit unui rezumat al operațiunilor al Statului Major al Armatei ucrainene, inamicul își continuă ofensiva în Zona Operațională de Est. Rușii și-au concentrat principalele eforturi pe direcția Donețk. „În direcția Slobojanski, inamicul încearcă să rețină ofensiva Forțelor de Apărare la nord de Harkov și să le împiedice să ajungă la graniță. Inamicul pregătește o ofensivă a forțelor la Izium. În direcțiile Volin și Polesie, inamicul nu a întreprins acțiuni active. Anumite unități ale forțelor armate din Belarus (până la șapte batalioane) continuă să acopere o secțiune a graniței dintre Ucraina și Belarus”, mai precizează Statul Major.

În direcția Seversk, inamicul și-a întărit controlul asupra secțiunii de frontieră ucraineană-rusă din regiunile Briansk și Kursk și desfășoară acțiuni demonstrative pentru a menține unitățile Forțelor de Apărare în direcție și pentru a preveni transferul lor în Zona Operațională de Est. Până acum, există o posibilitate de bombardare și lovituri cu rachete și bombe de pe teritoriul Federației Ruse în această direcție.

În direcția Harkov, inamicul își concentrează principalele eforturi pe menținerea pozițiilor și împiedicarea înaintării trupelor noastre în direcția graniței Ucrainei cu Federația Rusă. (…) Invadatorii ruși au tras cu artilerie asupra infrastructurii civile din zonele așezărilor Dovgenkoie, Ruskie Tișki, Ternovaia și Petrovka. Inamicul a efectuat recunoașteri aeriene folosind UAV-ul Orlan-10 (drone – n.red.).

În direcția Donețk, invadatorii au efectuat bombardamente cu întreaga gamă de arme disponibile aviației, inclusiv epuizarea personalului și distrugerea fortificațiilor trupelor noastre. Pe direcțiile Limanski, Bakhmutski și Kurakovski, inamicul continuă ofensiva, luptele continuă. În direcția Avdiika, după pierderile suferite de Forțele de Apărare, inamicul s-a retras pe pozițiile ocupate anterior”, se mai arată în comunicat.

Care e situația la Mariupol

Nu au existat ostilități active pe direcțiile Severodonețk și Novopavlovsk, dar inamicul a încercat să înfrângă în foc trupele noastre. Iarîn Mariupol, inamicul continuă atacurile masive cu artileria și loviturile aeriene. Principalele eforturi ale invadatorilor sunt blocarea și înfrângerea unităților noastre din zona Azovstal. În direcția Iujnobujski, inamicul nu a condus ostilități active, dar a tras asupra unităților noastre cu artilerie și mortiere. 

În ultimele 24 de ore, șaptesprezece atacuri inamice au fost respinse în direcțiile Donețk și Lugansk, trei tancuri, un sistem de artilerie, șase unități de vehicule blindate și un vehicul inamic au fost distruse. Aviația rusă a lovit obiecte în zona operațională de est și adânc pe teritoriul Ucrainei.

Forțele armate ale Ucrainei au lovit 11 ținte aeriene: două elicoptere (Ka-52 și Mi-28), șapte UAV-uri operaționale-tactice și două rachete de croazieră. Aviația Forțelor Aeriene a continuat să livreze lovituri aeriene inamicului, să sprijine operațiunile de luptă ale trupelor noastre și să patruleze spațiul aerian al Ucrainei”, se mai arată în rezumatul Statului Major ucrainean.


Accesează: