X

Victoria TERORISMULUI asupra LIBERTĂȚII occidentale: Poliția – autorizată să PERCHEZIȚIONEZE călătorii la metrou

Autor: RaduPădure / Data publicarii: 05-04-2017 18:04

Decizia luată de prefectul Parisului, după atentatul de la Sankt Petersburg, se poate aplica arbitrar, împotriva oricărui cetățean.

Liniștirea cetățenilor – acesta ar fi motivul oficial pentru care prefectul Parisului. Michel Cadot, a emis miercuri, 5 aprilie, decretul care autorizează poliția să controleze bagajele călătorilor de la metrou și trenurile din suburbii (RER), între orele 7 și 22.

Măsura invocă atacul cu bombă de la metroul din Sankt Petersburg, din 3 aprilie, soldat cu 14 și zeci de răniți, pentru a întări securitatea în mijloacele de transport în comun.

În mod normal, poliția franceză trebuie să aibă un motiv serios pentru a proceda la controlarea bagajelor, scrie Le Figaro: sesizarea că o persoană se află pe punctul de a comite sau a comis o infracțiune, un delict sau o crimă, sau deținerea de informații sigure că persoana respectivă face obiectul unor cercetări.

Odată cu noul decret, nu mai este nevoie de aceste motive. Poliția va putea controla pe cine va vrea și unde va vrea, fără a avea nevoie să se justifice în vreun fel.

Până acum, astfel de decrete se dădeau punctul, legate de anumite situații stricte, într-un perimetru și un interval de timp limitat. De exemplu, o razie pe o stradă cu potențial infracțional.

Cum Codul de Procedură Penală francez prevede că o astfel de măsură nu poate dura mai mult de 24 de ore, prefectul va trebui să reînnoiască zilnic decretul, numătul de reînnoiri nefiind limitat.