Republica Moldova. Anunțata victorie a lui Donald Trump la prezidențialele din SUA a stârnit în Republica Moldova atât îngrijorare, cât și optimism. Președinta Maia Sandu i-a adresat următorul mesaj de felicitare, pe o rețea de socializare: „Felicitări, domnule președinte Donald Trump, pentru victoria dumneavoastră în alegeri! Republica Moldova prețuiește relația cu Statele Unite, partenerul nostru strategic, și vrea să aprofundeze cooperarea pentru un viitor de prosperitate și securitate mai mare pentru popoarele noastre”.
Tudor Ulianovschi, fost ministru de externe al Republicii Moldova:
„Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ar putea contribui la încetarea războiului din Ucraina”
Diplomatul Tudor Ulianovschi, fost ministru de externe al Republicii Moldova, este de părere că alegerile din Statele Unite ale Americii, un scrutin de o importanță mondială, așteptat cu interes de toți marii jucători globali și regionali, arată că oamenii își doresc pace, stabilitate și prosperitate. „Rezultatele preliminare transmit un mesaj clar: cetățenii americani și nu numai vor să pună capăt urii, dezbinării, retoricii agresive, care au afectat profund nu doar democrația americană, ci și alte state, inclusiv Republica Moldova.
Îl felicit pe Donald Trump pentru victoria obținută! Am avut onoarea de a-l cunoaște personal și voi depune eforturi, pentru a consolida relațiile noastre bilaterale, astfel încât cetățenii Republicii Moldova să poată beneficia de pe urma mandatului său prezidențial. Îmi exprim speranța că revenirea lui Donald Trump, la Casa Albă, va contribui la stabilizarea situației globale fragile și la încetarea conflictelor, care afectează milioane de oameni, în special, războiul din Ucraina, de pe urma căruia suferim cum toții! Să fie într-un ceas bun!”, a notat Tudor Ulianovschi, pe o rețea de socializare.
Vlad Lupan, profesor la New York University:
„Pentru Republica Moldova, câștigul lui Trump ar însemna o apropiere a rușilor și un respiro pentru Kremlin”
Vlad Lupan, profesor la New York University, fost ambasador al Republicii Moldova la ONU, susține că pentru Republica Moldova, câștigul lui Trump va crea o situație dificilă, din cauza poziției sale față de războiul din Ucraina. „O înțelegere – „teritoriu pentru pace”, forțată de Trump, cum promitea el, ar însemna o apropiere a rușilor și un respiro pentru Kremlin, care ulterior va avea timp de o regrupare. Trump se va axa pe limitarea cheltuielilor SUA pe termen scurt. Rusia – pe recrearea armatei și întărirea (restaurarea) comerțului cu Europa.
Anterior, de fiecare dată, când a avut posibilitatea, Kremlinul a revenit la reocuparea teritoriilor pierdute, dacă i s-a dat timp de respiro, cum s-ar prevedea acum. Așa a făcut cu al doilea război cecen. Așa a procedat cu reocuparea Georgiei. Așa s-a manifestat în cea de-a doua invazie a Ucrainei. Trump a sugerat că va înarma Ucraina pana în dinți, în schimb. Să vedem! Pe același fundal de posibilă limitare a sprijinului către europeni, Republica Moldova se va apropia de alegerile din 2025. Va trebui să se gândească, la ce fel de relație va avea cu Washington DC și UE, iar în cazul SUA, ce poate oferi Republicii Moldova, în relația sa cu UE”, a evidențiat diplomatul Vlad Lupan.
Iulian Groza, fost viceministru de externe, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene: „Susținerea împotriva agresiunii ruse rămâne incertă”
Iulian Groza, fost viceministru de externe de la Chișinău, a oferit un comentariu pentru DW, pe marginea victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA. El susține că ar putea readuce un sentiment de incertitudine în relațiile Washingtonului cu Europa, punând unitatea transatlantică din nou la încercare.
„Declarațiile sale, potrivit cărora Europa ar trebui să preia o parte mai mare a responsabilității pentru securitatea regională, sporesc necesitatea ca UE să continue să-și consolideze autonomia strategică, proces demarat în ultimul an și să fie pregătită să compenseze o posibilă reducere a sprijinului american pentru Ucraina.
Deși președintele Zelenski a primit, în campanie, asigurări din partea lui Donald Trump privind menținerea sprijinului pentru Ucraina, susținerea împotriva agresiunii ruse rămâne incertă, în special, în contextul întârzierilor recente, cauzate de ezitările republicanilor în aprobarea unui pachet de ajutor de peste 60 de miliarde de dolari”, a remarcat Iulian Groza, conform aceleiași surse.
Orice schimbare în politica SUA față de Rusia și Ucraina ar putea avea implicații semnificative pentru întreaga Europă, inclusiv pentru stabilitatea noastră
„Clarificarea față de Ucraina ar putea veni odată cu primele numiri în noua administrație. De exemplu, o eventuală numire a lui Mike Pompeo, ca secretar al apărării, ar putea intensifica presiunile asupra Rusiei și ar putea influența semnificativ sprijinul pentru Ucraina, în special, dacă „pacea rapidă” promisă de Trump nu se concretizează. În acest scenariu, conflictul riscă să se prelungească, iar instabilitatea regională ar putea escalada, în lipsa unei strategii transatlantice bine definite.
În cadrul parteneriatului strategic din ultimii ani, Republica Moldova a beneficiat de un sprijin constant din partea SUA pentru consolidarea capacităților de apărare, securitatea energetică și lupta împotriva corupției – elemente esențiale pentru stabilitatea internă. Sprijinul bipartizan al SUA pentru Republica Moldova, reafirmat prin multiple rezoluții recente ale Congresului, susținute deopotrivă, de democrați și republicani, oferă o bază solidă pentru continuarea acestui ajutor și subliniază angajamentul ferm al SUA față de democrație, securitate, integritatea teritorială și parcursul european al statului nostru. Orice schimbare în politica SUA față de Rusia și Ucraina ar putea avea implicații semnificative pentru întreaga Europă, inclusiv pentru stabilitatea și securitatea regiunii noastre”, a precizat Iulian Groza, pentru DW.