Victor Ponta vrea organizarea alegerilor în Diaspora după modelul francez

Victor Ponta vrea organizarea alegerilor în Diaspora după modelul francez

Premierul Victor Ponta a scris, astăzi, pe Facebook, că modelul francez de organizare a alegerilor în Diaspora este un model de luat în considerare. Premierul a postat și un link la o știre publicată de rfi.ro în care se preciza că Ambasada Franței în România a organizat un seminar pentru a prezenta experiența franceză privind votul în străinătate.

"Dacă în ziua votului pentru alegerile din Franța, un turist francez vrea să voteze la consulatul de la București, acest lucru este imposibil. Tot ce putem să facem este să îl primim în ambasadă, să îi prezentăm reședința, dar în nici un caz nu poate vota", a arătat  ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul.

Înscrierea pe listele consulare are și ea reguli stricte. Astfel, la alegerile din 2015 nu pot vota decât alegătorii care s-au înscris până la data de 31 decembrie 2014. După cum spunea Sylvain Riquier, director adjunct în cadrul Direcției pentru francezii din străinătate, în clipa de față are loc o dezbatere în Franța pentru ca înscrierea pe liste să poată avea loc cât mai aproape de data alegerilor. 

800 de secții de vot pentru 1 milion de francezi

Ce se întâmplă însă cu francezii care se află în străinătate în ziua alegerilor și nu sunt înscriși pe listele consulare ? Ei pot vota prin procură, adică înainte de plecare lasă unui apropiat o procură, semnată în fața unui polițist, jandarm sau angajat al primăriei.  

Votul prin corespondență, un eșec  

Foarte interesant este că Franța a încercat votul prin corespondență, atât în interiorul țării, cât și în afara ei, dar a renunțat la acest sistem prin anii 70.  E un sistem complicat, scump, și nu extrem de fiabil, a spus Sylvain Riquier. Existau cazuri în care primeam voturi prin corespondență asupra cărora aveam dubii, cum ar fi ale unor pensionari dintr-un cămin pentru vârstnici care votau toți cu același partid.  Ca și alte state, Franța testează acum votul electronic, dar și acesta e un sistem complex și greu de pus în practică , a afirmat Francois Saint-Paul și trebuie luate în calcul toate constrângerile organizatorice, care nu sunt puține.