Victor Ponta: Nu am primit acordul FMI pentru reducerea TVA la alimente, pentru că nu am discutat acest lucru acum
- Departamentul Economic
- 8 august 2012, 15:08
Premierul Victor Ponta a declarat, după întâlnirea pe care a avut-o astăzi cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, că nu a primit acordul creditorilor internaţionali pentru propunerea de reducere a TVA la alimentele de bază, deoarece acest subiect nu a fost discutat, urmând să fie analizat în toamnă, când se va discuta bugetul pe anul viitor.
"Toate schimbările de sistem fiscal, în ceea ce priveşte taxele şi impozitele, se implementează numai după ce avem un acord clar cu creditorii noştri internaţionali", a precizat Ponta.
Referitor la acest domeniu, premierul a mai spus că a discutat cu delegaţia FMI despre modul de încasare a TVA, precum şi despre sprijinul fiscal acordat agriculturii, "domeniu afectat de secetă, dar care trebuie să se dezvolte în continuare".
Ponta a precizat că majorarea de 8% a salariilor bugetarilor rămâne valabilă, deoarece a fost discutată deja cu FMI, la vizita anterioară.
Obligaţii pentru investitorul de la Oltchim
Totodată, premierul a afirmat că "există decizia guvernului de a păstra condiţiile de deficit bugetar şi datorie publică", convenite cu instituţiile financiare internaţionale.
Şeful Executivului a mai discutat cu delegaţia FMI referitor la legislaţia în domeniul gazelor şi energiei electrice.
În plus, "vom merge mai departe cu listarea pe bursă şi privatizarea pachetelor de acţiuni de la Transgaz, Oltchim. La Oltchim, investitorul trebuie să asigure locurile de muncă, stabilitatea societăţii şi pe orizontală locurile de muncă ale celorlalte societăţi care lucrează cu Oltchim", a declarat Ponta.
În ceea ce priveşte situaţia de la Hidroelectrica, Ponta s-a lăudat cu faptul că este şeful singurului guvern care a reuşit să stopeze contractele cu "băieţii deştepţi". "Cred că Hidroelectrica, atunci când va reveni la statutul juridic normal, prin septembrie, va fi o companie mai puternică, curăţată de acele contracte care o afectau şi va reprezenta un asset, un adevărat element pozitiv pe care îl deţine statul român", a declarat premierul.
Un nou sistem de absorbţie a fondurilor europene, din 2014
Victor Ponta a spus că a mai vorbit cu finanţatorii externi despre mecanismul de absorbţie a fondurilor europene. "Suntem conştienţi că ceea ce s-a întâmplat rău în 2010 şi 2011 nu mai poate fi îndreptat în 2012. Ce a fost rău rămâne rău şi probabil că România va avea de suferit. Dar nu vreau să ne uităm în trecut. De la momentul în care am făcut schimbări în legislaţie şi sistem, mecanismele fondurilor europene trebuie să funcţioneze", a precizat premierul. Potrivit acestuia, guvernul trebuie să pregătească, începând cu 1 ianuarie 2014, un sistem administrativ mult mai capabil de absorbţie a fondurilor europene.
Totodată, Ponta a afirmat că, pe agenda discuţiilor a fost şi subiectul reformei în sănătate, proiect de lege prezentat în guvern.