Victor Ponta îi ia apărarea lui Marcel Ciolacu în scandalul Roșia Montană
- Dinu Marian
- 11 martie 2024, 06:27
Victor Ponta a explicat atitudinea premierului Marcel Ciolacu. Acesta a reacționat public întrucât existau îngrijorări că România era aproape de a pierde litigiul. Din cauza acțiunilor anterioare ale lui Dacian Cioloș și ale partidului său USR, coordonate de Cătălin Drulă.
Victor Ponta și controversa din jurul Roșiei Montane. Potrivit fostului premier, acțiunile lui Cioloș și USR au dus la o probabilitate mare de a pierde cazul. În plus, au fost criticate eșecurile Statului în a rezolva situația cu UNESCO. Remarcile sale sugerează că există nemulțumiri legate de capacitatea României de a-și valorifica propriile resurse. De a colecta venituri sub formă de redevențe, taxe și impozite. Sunt oameni politici care preferă să fim mai curând țara împrumutată decât cea care împrumută, crede Ponta. O măsură a lipsei de patriotism.
”Procesul era foarte probabil să îl pierdem din cauza acțiunilor lui Dacian Cioloș și a USR. Slavă Domnului că nu le-a iesit această chestie, chestia cu UNESCO. Că le-a zis Coldea că le-a zis altcineva, cert e că era împotriva Romaniei. Acum, însă, eu recunosc că nu sunt până la capăt fericit pentru că România poate să își exploateze resursele. Poate să obțină bani din redevențe, taxe și impozite, nu doar să ne împrumutăm. Asta e marea problemă pe Roșia Montană.
Am văzut atacurile astea pe Ciolacu, că a zis Ciolacu, că s-a speculat la bursă. Păi scandalul l-a făcut Cioloș și cu ai lui. Ciolacu a spus pur și simplu că speră să nu pierdem și dacă pierdem să vedem cum să nu dăm banii. Orice om normal la cap asta ar fi spus. Dar văd că sunt turbați că nu am pierdut procesul. Sunt furioși că de ce nu dăm bani și de ce nu pot să dea vina pe PSD...Pe Ponta, pe Ciolacu, ceea ce arată că nu prea s-au schimbat multe în ultimii ani”, a declarat Victor Ponta, în exclusivitate, la România TV.
Victor Ponta identifică nemulțumiții de decizia ICSID
Dezbaterea TV a inclus și zvonuri despre implicarea președintelui USR, Cătălin Drulă, în tranzacții cu Swiss Capital și Gabriel Resources, firma canadiană care a intentat procesul împotriva României pentru refuzul de a-i permite exploatarea aurului din Munții Apuseni printr-o metodă controversată ce implică utilizarea cianurii.
În România, acuzațiile de corupție sunt adesea răspândite, iar fostul premier sugerează că opoziția este frustrată că țara nu a pierdut litigiul. Se subliniază, de asemenea, transparența piețelor de capital din Canada și America, unde speculațiile vor fi dezvăluite dacă au avut loc. Fostul prim-ministru a menționat că o parte dintre critici ar fi preferat ca România să piardă procesul, ceea ce le-ar fi oferit ocazia să critice PSD.