Evenimentul Zilei > Actualitate > Victor Ponta acuză că România este sabotată de Laura Codruța Kovesi. La mijloc sunt banii europeni
Victor Ponta acuză că România este sabotată de Laura Codruța Kovesi. La mijloc sunt banii europeni

Victor Ponta acuză că România este sabotată de Laura Codruța Kovesi. La mijloc sunt banii europeni

Într-un mesaj ce a fost postat, joi, pe contul de Facebook, Victor Ponta o acuză pe Laura Codruța Kovesi, șeful Parchetului European, că pune bețe în roate României. Țara noastră are dificultăți, astfel, în accesarea fondurilor europene.

Într-o postare publicată pe contul Facebook, fostul premier al României, Victor Ponta, vorbește despre sabotaj la nivel înalt. Țara noastră are mari dificultăți și nu poate să acceseze fonduri europene. Vina o poartă Laura Codruța Kovesi, șeful Parchetului European, care frânează procesul, cu tot felul de dosare.

Laura Codruţa Kovesi, fost șef al DNA, a anunţat că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiţionarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorii de integritate.

Acuzațiile pe care le-a făcut fostul premier Victor Ponta. Laura Codruța Kovesi e arătată cu degetul

Ex-premierul acuză că și în această perioadă se pun tot felul de piedici pentru ca banii europeni să nu ajungă în România.

„Sa va traduc : cum se procedeaza ca Romania sa NU poata sa foloseasca banii europeni alocati. Simplu – daca cineva “lucreaza” profesionist pentru asta . Romania este singura tara europeana care are inca blocate fonduri europene de peste 1,5 Miliarde de Euro , din Bugetul 2007 – 2014, pe motiv ca sunt “anchete in curs” ( evident nefinalizate si fara nicio sansa serioasa sa fie vreodata ). In 2012 – 2016 am reusit sa luam totusi aproape 30 de miliarde de Euro de la Uniunea Europeana – si atunci Doamna Kovesi & Co ne-au facut sute de dosare ca sa ne “bagam mintile in cap” ; plus ceva proteste cu “focile nervoase” in Piata Victoriei”, a scris Ponta.

„Acum se iau masuri “preventive” – tot ca sa nu ajunga in Romania banii europeni ; pretextul gasit e ca nu protejam bine “ avertizorii” ( de parca stie cineva in Romania ce inseamna asta😀- noi le spunem direct “turnatori”)! Eu zic sa aplaudam si noi aceste initiative marete – ca altfel vine Parchetul European peste noi ! Si o sa fim “si … si cu banii luati”, a mai menționat Victor Ponta pe rețeaua de socializare.

Decizia luată în Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativă care transpune o directivă europeană în acest sens. „Pe baza analizei preliminare a legii şi, în special, a modificărilor aduse proiectului de lege pe 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acesteia de către plen, procurorul-şef european evaluează dacă unele dintre aceste dispoziţii ar fi contrare Directivei privind protecţia avertizorilor de integritate şi ar reprezenta un pas înapoi în raport cu nivelul actual de protecţie, stabilit de legislaţia naţională încă din 2004”, a afirmat Laura Codruța Kovesi, într-un comunicat de presă al EPPO.