UPDATE 17.00. Premierul Victor Ponta a respins, prin intermediul unei postări pe blogul personal, acuzaţiile apărute în mass-media, potrivit cărora nu ar fi urmat niciun masterat la Universitatea din Catania.
Ponta susţine că a făcut un curs de drept penal internaţional, în martie – iunie 2000, finalizat cu o lucrare scrisă şi un calificativ, în baza cărora a primit dreptul de a continua cursul respectiv cu un stagiu de trei luni la sediul central din Roma al Direcţiei Naţionale Anti-Mafia. 
"Ataşez mai jos diploma de absolvire eliberată de Universitatea din Catania şi o pun la dispoziţia celor care vor să o verifice. Lucrarea pe care am susţinut-o în vederea obţinerii acestei diplome se află şi acum în arhiva Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Catania", a mai postat pe blog Victor Ponta.
DĂ CLICK PE IMAGINEA DE MAI JOS PENTRU A VEDEA INTEGRAL DIPLOMA POSTATĂ PE BLOG DE VICTOR PONTA

UPDATE 15.00: Cristian Hatu, expert în Educaţie, spune că în perioada respectivă nu era ilegal să faci doctorat fără să ai masteratul (lucrurile s-au schimbat odată cu implementarea sistemului Bologna), însă gestul premierului, de a-şi trece în CV studii pe care nu le are, este “imoral”. “Această minciună nu mă miră deloc. Aşa cum am văzut în ultimele zile, acest om nu ţine cont de legislaţie şi este şi imoral. Văzând felul în care a procedat cu teza de doctorat te întrebi care sunt, de fapt, capacităţile lui intelectuale”.
Rectorul din Catania, în “Adevărul”: “Victor Ponta nu a fost masterandul nostru”

“Referitor la solicitarea dumneavoastră, pot să vă confirm că Victor Ponta nu a fost niciodată masterand la Universitatea noastră", este răspunsul trimis de Antonino Recca, preşedintele Universităţii din Catania, Italia, la solicitarea ziarului "Adevărul".

Premierul României nu a fost niciodată student la Universitatea din Catania, cu toate că a scris în CV-ul său că ar fi urmat cursurile instituţiei de învăţământ din Italia. Ponta susţine că a făcut un master în drept penal internaţional între martie şi iunie 2000, la Universitatea Catania.

Premierul Victor Ponta şi-a schimbat CV-ul oficial şi a scos din acesta masteratul obţinut la Universitatea din Catania, în Sicilia.

Până acum, în CV-ul său, el trecuse un masterat obţinut în perioada martie-iunie la această universitate italiană. Surse din mediul academic contactate de evz.ro susţin că este practic imposibil să obţii un masterat în doar patru luni.

Şi alte informaţii au dispărut din noul CV al premierului: masterul "Management Politic" acordat de Institutul Social Democrat în noiembrie 2003, precum şi titlul de absolvent al Colegiului National de Aparare în iulie 2002.
Ponta: “Nu mai e cazul să mă mândresc”

Premierul a răspuns întrebărilor legate de schimbarea biografiei sale oficiale. “Am fost acolo. Trebuie să dovedesc că am fost acolo?”, a întrebat Ponta, retoric. El a susţinut că a trecut în CV-ul său doar ceea ce îi cere legea pentru a fi premier.
“Nu mai e cazul să mă mândresc foarte mult cu multe alte lucruri pe care le-am făcut, dar vreau să fac o precizare în continuare: sunt foarte mândru de ceea ce am făcut ca procuror, sunt foarte mândru de ceea ce am făcut ca student şi am fost un student cu rezultate bune, un elev cu rezultate bune", a mai spus, în urmă cu câteva zile, primul ministru.
Dacă în prezent, cei care vor să îşi obţină doctoratul trebuie să deţină o diplomă de master, acest lucru nu era necesar până în 2004.

PRECEDENT. Şeful Yahoo, demis după ce a minţit în CV

Scott Thompson, CEO la compania Yahoo a fost dat afară, în urmă cu două luni de zile, după ce a scris în CV că are atât diplomă de licenţă în contabilitate, cât şi în informatică,dar de fapt era licenţiat doar în contabilitate.

Thompson scria în CV că a obţinut cele două diplome la Stonehill College, o universitate catolică din Boston. El a stat doar trei luni la conducerea mega-companiei, fiind îndepărtat din funcţie după nici două săptămâni de la izbucnirea scandalului.
Citiţi şi:

  • Victor Ponta, acuzat de plagiat. Premierul invocă un război politic
  • SCANDALUL PLAGIATULUI. Integral, pasajele incriminate din plagiatul suspectat al lui Ponta. Vezi “COPIA” şi “ORIGINALUL”, 130 de pagini preluate!
  • CTP: Este o cerinţă morală intelectuală să citezi cu ghilimele
  • Cum îl contrazic pe Victor Ponta regulile academice de redactare a tezelor de doctorat
  • Cine este Marius Andruh, cel care a descoperit plagiatul lui Victor Ponta
  • Revista “Natura”, una dintre cele mai prestigioase şi citate publicaţii ştiinţifice din lume
  • Ministrul Educaţiei: Voi cere şi eu tezele de doctorat ale lui Ungureanu şi Boc, că e la modă
  • Năstase: În drept există "formulări seci, descriptive care nu pot fi schimbate"