Victor Pleșcanov, eliberat de separatiștii din Transnistria

Victor Pleșcanov, eliberat de separatiștii din Transnistria

Cetățeanul Republicii Moldova Victor Pleșcanov, care a fost reținut de autoritățile ilegale din Transnistria în urmă cu aproape doi ani, a fost eliberat.

Cetățean al Republicii Moldova, reținut ilegal de separatiști la Tiraspol

Pleșcanov fusese privat de libertate pe 10 iunie 2022, de structurile de forță ale separatiștilor de la Tiraspol, sub acuzația că s-a exprimat critic față de invazia declanșată de Putin în Ucraina.

Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a salutat eliberarea lui Victor Pleșcanov, arătând că deținerea sa de către separatiști a fost ilegală.

Aceeași instituție arăta, după reținerea lui Victor Pleșcanov la Tiraspol, de structurile neconstituționale pro-ruse din autodeclarata republică Transnistria, pentru simplul fapt de a-și exprima public viziunea negativă față de războiul din Ucraina, a fost un abuz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Victor Pleșcanov, persecutat pentru că a criticat invazia lui Putin în Ucraina

Dar ilegalitățile separatiștilor putiniști de la Tiraspol nu s-au limitat la reținere. Victor Pleșcanov a fost supus la tratamente și condițiile inumane de detenție, care i-deteriorat sănătatea. În plus, cetățeanul moldovean a fost spitalizat abuziv într-o unitate sanitară din Transnistria.

„Cazul dat a fost menținut în vizorul permanent al vicepremierului pentru reintegrare și al Biroului politici de reintegrare, cu întreprinderea tuturor eforturilor posibile în comun cu partenerii externi și cu sensibilizarea constantă a participanților în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană și a reprezentantului politic de la Tiraspol.

În apelurile noastre mereu a fost reiterată cererea eliberării imediate și necondiționate a cetățeanului Pleșcanov Victor din detenția ilegală, restabilirea drepturilor și libertăților fundamentale ale acestuia, acordarea asistenței medicale necesare”, se arată în comunicatul emis de Biroul politici de reintegrare după eliberarea lui Victor Pleșcanov.

Republica Moldova cere eliberarea tuturor cetățenilor săi deținuți de regimul putinist de la Tiraspol

Instituția a mai îndemnat Tiraspolul să răspundă apelurilor Chișinăului și în celelalte cazuri individuale de cetățeni ai Republicii Moldova încarcerați ilegal și persecutați în regiunea separatistă transnistreană, precum Alexandru Dimov, Stanislav Menzarari, Vladimir Dudnic, Mihail Ermurachi, Vadim Pogorlețchii, A. Malîșev și alții.