Operație în premieră. Chirurgul Victor Costache a intrat în Academia Recordurilor Mondiale
- Sandra Săl ăgean
- 24 septembrie 2018, 01:53
La sfârșitul lunii august, o echipă de medici condusă de chirurgul Victor Costache, care în 2014 a părăsit Franța pentru a opera în România, a reuşit să trateze endovascular, operația fiind o premieră, un caz de anevrism de aortă toracică rupt, la un pacient de 77 ani şi 11 luni.
Săptămâna trecută, Academy of World Records a atestat recordul mondial în intervenția de la Sibiu a Conf. Dr. Victor Costache, aceasta devenind prima operație complexă de disecție de aortă tratată endovascular.
După cum a explicat Dr. Costache, acest tip de intervenţie permite evitarea deschiderii cavităţii toracice, care s-ar fi soldat cu urmări postoperatorii mult mai complicate la un pacient foarte fragil, aflat în şoc hemoragic. „Cred că orice problemă medicală are o soluţie şi optica ta, ca medic, este direct influenţată de informaţia şi experienţa accumulate”, declara, pentru EVZ medicul chirurg Victor Costache, conferențiar în cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.
Medici de top vin la București
Evenimentul medical a avut loc la Spitalul European Polisano Medlife din Sibiu. Cazul va fi prezentat și la Congresul East Meets West 2018, care va avea loc între 4 și 6 octombrie, la Bucureşti, și care va reunicei mai renumiți chirurgi cardiovasculari din SUA și Europa. Mai multe detalii pe www. srcet.ro.
Dr. Victor Costache este unul dintre puţinii medici români care, după ce s-a specializat la universităţile din străinătate şi a lucrat în spitalele de peste graniţă mai bine de zece ani, a ales să revină în ţară şi să aplice pe pacienţii din România tot ce a învăţat acolo.
A revenit nu pentru că i s-a oferit un salariu mai mare decât îl avea acolo, ci pentru că i s-a propus să pună bazele unei secţii de chirurgie cardiovasculară şi pulmonară în cadrul unui spital privat din Sibiu. A lucrat în spitale din Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Scoţia, Germania dar și în Quebec. A învăţat de la nume mari din domeniul chirurgiei cardiovasculare şi al chirurgiei toracice şi pulmonare, precum prof. dr. Dominique Blin – fondatorul chirurgiei cardiace din Franţa, Prof. Dr. Phillipe Merloz, Prof. Dr. Jean Luc Magne, Prof. Dr. Christian Letoublon.
A luat rezidențiatul de la capăt
Dr. Victor Costache a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Grigore T. Popa” Iași în 1999, apoi a făcut un an de rezidenţiat în ţară, după care a decis să plece în Franţa, acolo unde a luat-o cu rezidenţiatul de la capăt. S-a specializat în chirurgie cardio-vasculară şi toracică. Este membru în Colegiul Francez de Chirurgie cardiovasculară. În anul 2014 şi-a suspendat toată activitatea medicală din Franţa şi s-a stabilit împreună cu familia în România.