Victor Antonescu: „Despre filmul de animație românesc se poate vorbi doar la trecut”

Victor Antonescu: „Despre filmul de animație românesc se poate vorbi doar la trecut”

Regizorul Victor Antonescu s-a impus peste ani ca o personalitate a animației românești, fiind unul dintre creatorii de bază ai studioului cinematografic Animafilm. Este regizorul primului lungmetraj de animație românesc, „Robinson Crusoe”.

Victor Antonescu a mai regizat și alte filme de animație precum „Greierele și furnica”, „Mihaela la dentist”, „Roboțelul Mihaelei”, „Grădina Mihaelei”, „Mihaela detectiv”, sau „Uimitoarele aventuri ale mușchetarilor”.

- EVZ: Cum ați ajuns să regizați „Robinson Crusoe”?

- Victor Antonescu: În 1970 am luat diploma de onoare la Milano cu prima fabulă realizată de mine, „Greierele și furnica” din serialul „Fablio le magicien”. Partenerul cu care urma să colaborez la acest film era Alberto Chimenz. El a propus realizarea acestui lungmetraj în colaborare cu noi. Am fost desemnat să realizez această primă mare încercare, bănuiesc că din considerente profesionale și organizatorice. În final, echipa de animație a fost alcătuită din cinci animatori de primă mărime, cu o bogată experiență, doi animatori începători și șase desenatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

- Cât costă un minut de animație?

- Un minut de animație, complet, costa în jur de 45.000 de lei. Când spun complet, mă refer la un minut de animație în copie standard. Numai animația executată pe calc costa circa 4 - 5.000 de lei minutul. Calculele sunt aproximative.

- Câți oameni lucrau pentru un minut de animație la „Robinson Crusoe”?

- Eu am colaborat cu animatorii, repartizându-le din cadrul unui episod, scene succesive cu același personaj. Acest lucru îmi garanta că animatorul, odată familiarizat cu personajul, va face mai puține erori de construcție a acestuia și în același timp, ritmul scenelor va avea unitatea cerută.

- „Uimitoarele aventuri ale mușchetarilor” a adus ceva nou?

- Serialul a fost conceput în spiritul încetățenit la Animafilm, al lipsei dialogurilor. Motivul era o difuzare mai largă și fără costuri suplimentare pentru subtitrări sau dublaje în limbile țărilor ce achiziționau filmele noastre. Dar nu poți sta circa o oră și jumătate într-o sală de cinematograf fără să auzi măcar o replică. Din punct de vedere tehnic, nu am apelat la efecte deosebite.

- Câte animații românești sunt la Arhivele Naționale de Filme?

- Din câte știu, în Arhiva Națională de Filme, ar trebui să existe în jur de 1.500 de titluri.

- Ce părere aveți despre filmul de animație românesc?

- Despre el se poate vorbi doar la trecut. Perspective? Pentru foarte mult timp, zero sau neimportante.