Vicepreședintele Taiwanului va face o escală în SUA. Între timp, Beijingul anunță „manevre militare în apropierea insulei”.
Vicepreședintele Taiwanului va face o escală în SUA, acesta fiind doar ultimul dintr-o serie de gesturi dure între SUA și China. Schimbul de „amabilităţi” între Statele Unite și China coninuă, iar tensiunea regională în strâmtoarea Taiwan și în Marea Chinei de Sud atinge un nou nivel ridicat, scrie Il Fatto Quotidiano.
Război pe față între SUA și China
Pe 10 august, printr-un ordin executiv, Joe Biden a decis să interzică companiilor americane să investească în domeniul hi-tech din China, substragând aşadar resurse fundamentale din punct de vedere tehnologic aparatului militar de la Beijing și aplicând o nouă lovitură, ca urmare a războiului cipurilor și a controalelor asupra schimburilor reciproce de tehnologie între cele două superputeri.
Astăzi, acelasi președinte al Statelor Unite a definit China, un actor cu care se încearcă stabilirea unei „relații raționale”, drept „o bombă cu ceas”.
Pentru Biden, situația economică complicată cu care se confruntă Dragonul (cu referiri explicite la „șomajul ridicat” și o „forță de muncă îmbătrânită” și reprezentată de o încetinire bruscă a exporturilor și a consumului intern), ar putea determina „persoanele rele să facă lucruri rele”, și, prin urmare, este necesar să se monitorizeze situația.
Răspunsul dictaturii comuniste de la Beijing, la fel de dur
Cuvinte grele, dar nici răspunsul nu s-a lăsat aşteptat. Administrația pentru Siguranța Maritimă din Zhejiang a anunțat o nouă rundă de exerciții militare chineze în largul coastei provinciale, chiar la nord de Taiwan, care vor avea loc începând cu data de 12 august, la ora 12:00 , ocazie cu care a dispus şi interzicerea tranzitului în anumite zone specifice, până pe 14 august, la ora 16:00.
O demonstrație amenințătoare de forță care nu are loc într-o zi întâmplătoare: de fapt în următoarele 48 de ore este programată o călătorie a vicepreședintelui Taiwanului William Lai în Paraguay, prilej cu care acesta va face o dublă escală pentru vizite și interviuri în Statele Unite.
Vicepreședintele Taiwanului va face o escală în SUA
Nu se cunosc încă detaliile acestei operațiuni, care este confirmă însă din toate punctele de vedere, la fel cum poate fi confirmată iritarea Beijingului care, recunoscând Taiwanul ca o provincie rebelă, nu salută nicio mișcare care i-ar putea conferi acesteia mai mult prestigiu la nivel internaţional.
De altfel, anul acesta s-a mai verificat o situație similară, mai exact în luna aprilie, coincizând cu vizita președintelui Taiwanului Tsai Ing-wen în SUA, Beijingul a anunțat ''contramăsuri hotărâte'' care au făcut ca douăzeci dintre avioanele sale de război să zboara deasupra cerului taiwanez.
Nu este clar, cu atât mai puțin previzibil, cum vor evolua relațiile dintre China și Statele Unite ale Americii care, după ce se pare că s-au stabilizat pe o linie de dialog și înțelegere reciprocă, au reînceput din nou să fie complicate, în mijlocul celor doua mari puteri aflandu-se cu soarta Taiwanului și a lumii întregi. (Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)