Joe Biden, numărul doi de la Washington, și secretarul Apărării Chuck Hagel, vin la București pentru a reconfirma angajamentul SUA față de securitatea României.
România va fi vizitată în curând de doi oficiali cu rol-cheie în administrația de la Washington - vicepreședintele Joe Biden, un veteran al politicii externe americane, și Chuck Hagel, secretarul Apărării. Informația, prezentată inițial pe surse, a fost confirmată ieri pentru ziarul Adevărul de președintele Traian Băsescu. „Eu am făcut o invitație vicepreședintelui Biden”, a declarat șeful statului. În același context, președintele a confirmat și vizita secretarului american al Apărării, Chuck Hagel. „SUA doresc să-și facă, să spunem, obligațiile de partener strategic față de România și prin semnificația vizitelor pe care le fac în perioada următoare, și prin contribuții directe la creșterea nivelul de securitate al României și al regiunii”, a mai precizat șeful statului.
Aseară, Casa Albă a anunțat că vice președintele american va sosi la București pe 20 mai. Alături de întrevederile cu președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, Joe Biden va avea întâlniri și cu societatea civilă și cu soldații americani mobilizați în România. „Vicepreședintele va reafirma angajamentul ferm al SUA față de securitatea colectivă a NATO și își va exprima recunoștința față de contribuția României la securitatea regională și globală”, se arată în comunicatul Casei Albe.
Mesaje pentru Rusia
Vizita oficialilor americani vine în contextul crizei ucrainene și a temerilor exprimate de țările membre NATO din estul Europei privind comportament agresiv al Rusiei. România, Polonia și țările baltice au fost cele care au cerut Alianței Nord-Atlantice să își relocheze capacități militare în regiune, ca mijloc de disuasiune pe fondul provocărilor Moscovei din regiune. În consecință, NATO a anunțat că, pe lângă relocările temporare de efective militare în estul Europei, ia în calcul amplasarea unor baze permanente în regiune. Statele Unite au răspuns deja temerilor exprimate de România prin suplimentarea numărului de pușcași marini, până la 1600, staționați la baza de la Mihail Kogălniceanu, susținuți de o escadrilă de avioane de luptă F-16. România joacă deja un rol central în sistemul antirachetă american ale cărui interceptoare vor fi amplasate pe teritoriul nostru, iar baza sus-menționată va fi o placă turnantă în procesul de retragere a trupelor americane de pe frontul afgan.
Biden, care a mai vizitat România în octombrie 2009, s-a deplasat luna trecută și la Kiev pentru a asigura conducerea interimară a Ucrainei de sprijinul Washingtonului în aspirațiile sale proeuropene. Luna viitoare, președintele american Barack Obama va merge în Polonia cu același mesaj de reafirmare a angajamentului SUA față de securitatea țărilor esteuropene membre ale Alianței Nord- Atlantice. Liderul de la Casa Albă a lăsat, de asemenea, să se înțeleagă că va vizita Republica Moldova până la finalul mandatului său, în 2016.
Întâlnire SRI-CIA
Ieri, în același context, directorul Serviciului Român de Informații, George Cristian Maior, a avut o întrevedere cu directorul adjunct al Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite ale Americii, Avril Haines. În cadrul acestei întrevederi, la care a participat și conducerea serviciului, a fost abordată evoluția deosebită a parteneriatului dintre cele două servicii de informații, cu accent pe dezvoltarea unor domenii de interes reciproc, precum prevenirea și combaterea terorismului, contracararea amenințărilor transfrontaliere, contraspionaj și securitatea cibernetică, se arată într-un comunicat remis EVZ.
De asemenea, au fost abordate elemente privind securitatea regională și internațională în actualul mediu geostrategic precum și evoluția serviciilor de informații în lumea secolului XXI. Avril Haines s-a întâlnit ieri și cu președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, cu care a discutat despre situația din regiune și colaborarea la nivel de servicii. angajamentul SUA față de securitatea României.