Vicepreşedintele Curţii de Apel Bucureşti, Alina Ghica, anunţă că va sesiza CSM, în urma criticilor la care a fost supusă

Vicepreşedintele Curţii de Apel Bucureşti, Alina Ghica, anunţă că va sesiza CSM, în urma criticilor la care a fost supusă

Vicepreşedintele Curţii de Apel Bucureşti, Alina Ghica, a declarat că va sesiza CSM după criticile din ultima perioadă la care a fost supusă.

Alina Ghica este judecătoarea care a decis că este ilegală ultima tragere la sorţi a completurilor din câte cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, notează portalul www.dcnews.ro.

„Am mai intrat de cel putin 10 ori de-a lungul anului 2018 în diferite ședințe de judecată deoarece, potrivit dispozițiilor legale și regulamentare, înlocuirea unui judecător aflat în imposibilitate obiectivă de a participa în ședința de judecată se face un alt coleg judecător, inclusiv cu cei în funcții de conducere, prin Hotărârea Colegiului de conducerea din instanța respectivă.

Este ceea ce s-a întâmplat și în privința ședinței de vineri, 23 noiembrie 2018, când imposibilitatea obiectivă de participare a titularului de complet a fost suplinită, în condițiile legale și regulamentare, pe baza Hotărârii Colegiului de conducere al instanței, pe temei factual și legal care poate face oricând obiectul unei verificări din partea organismelor cu competențe specifice în domeniul justiției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și eu și alți membri din conducerea Curții am mai intrat în diferite dosare pentru a-i ajuta pe colegii de la Permanență care uneori sunt excedați din cauza volumului de muncă.

Nu este nimic ilegal sau neobișnuit", a declarat Alina Ghica pentru portalul www.qmagazine.ro.

„În ședinta de vineri, pe rol nu a fost doar dosarul completurilor de 5 de la Înalta Curte de Casație și Justiție, ci alte 19 dosare.

Rolul judecatorului este acela de a judeca pe baza probelor, nu a simpatiilor sau antipatiilor unora sau altora.

Comentariile, speculațiile și încercarea de discreditare după ce am pronunțat hotărârea de anulare a deciziei ICCJ, sunt nefondate și sunt un atac la adresa independenței judecătorilor.

Se exercită presiune publică asupra judecătorilor, mai ales că hotărârea mea nu este definitivă, ci urmează să aibă recurs la Înalta Curte.

Voi solicita luni, 26 noiembrie, Consiliului Superior al Magistraturii să apere nu doar reputația mea, ci mai ales siguranța judecătorilor că suntem liberi să judecăm după probe.

Independența sistemului judiciar este esențială într-o societate, indiferent pe cine suntem chemați să judecăm", a conchis Alina Ghica.