Vicepreședintele băncii cu capital din Austria, Raiffeisen, ales în Consiliul Director al ARB

Raiffeisen, avertizată de Trezoreria SUA. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În timp ce mulți politicieni de top din România susțin boicotarea afacerilor austriece din România, în urma refuzului nejustificat de a accepta România în Schengen, iar Kievul acuză grupul Raiffeisen Bank International (RBI) că acordă facilități soldaților ruși care comit crime în Ucraina, bancherii români l-au ales pe vicepreședintele subsidiarei locale în Consiliul Director al Asociației Române a Băncilor.

Mircea Busuioceanu, vicepreședintele Raiffeisen Bank a devenit noul membru în Consiliul Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în urma ședinței ce a avut loc marți, 10 ianuarie. Fiecare membru al Consiliului are un mandat de trei ani.

Asociația Română a Băncilor reprezintă piața bancară din România de 32 de ani și s-a extins prin includerea a 11 membri afiliați, companii non-bancare, punând astfel bazele unui parteneriat care contribuie la consolidarea unui mediu de afaceri predictibil, transparent și de încredere în România.

Asociația Română a Băncilor este membră a Federației Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – Rețeaua Internațională de Educație Financiară, a Consiliului European al Plăților, a Federației Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European și a 26 organisme naționale lucrative privind dezvoltarea cadrului economic.

Obiectivele strategice ale ARB vizează contribuția sistemului financiar bancar la prosperitatea economică și alinierea la mediul sistemului bancar european prin eficiență, competitivitate și stabilitate, ca voce autorizată a industriei financiar-bancare, transmite economica.net.

Kievul lansează acuzații grave împotriva Raiffaisen

RBI este acuzată de ucraineni de acordarea de amânări de împrumut militarilor care iau parte la invazie. Banca austriacă este una dintre cele care au rămas în Rusia, în ciuda sancțiunilor occidentale impuse acesteia, ca urmare a războiului din Ucraina.

Astfel, sumele luat ca urmare a prezenței pe piața rusească au adus un profit substanțial băncii austriece. În prezent, RBI este acuzată de acordarea unor facilități între care și amânări la ratele pentru împrumuturile contractate de soldații ruși participanți la invazie. Prin urmare, oficialii ucraineni au luat decizia să-i treacă pe o listă de sancțiuni pe CEO-ul băncii, Johann Strobl, și pe un membru al consiliului de administrație, Andreas Gschwenter

Oficialii de la Kiev au justificat recomandarea de a-i sancționa pe Strobl și pe celălalt manager, deoarece sunt persoane de rang înalt care activează într-o instituție care, în opinia lor, sprijină financiar acțiuni ce subminează securitatea, suveranitatea și independența Ucrainei.