Vicepreședinte PNL: Orban nu a fost ales fi indcă n-ar fi ascultat orbește de Iohannis

Vicepreședinte PNL: Orban nu a fost ales fi indcă n-ar fi ascultat orbește de Iohannis

Alina Gorghiu a fost votată copreședinte interimar al PNL, după ce președintele ales, Klaus Iohannis, și-a anunțat susținerea pentru ea. Tot ieri, Iohannis a demisionat din PNL.

Ședința Biroului Politic Național al PNL în care Alina Gorghiu a fost votată co-președinte al formațiunii, ocupând locul lăsat liber de Klaus Iohannis, a fost o formalitate. Beneficiind de sprijinul președintelui ales, care, miercuri seara, la o întâlnire informală, i-a îndemnat pe colegii de partid să o voteze pe ea pentru șefia vechiului PNL, dar și de retragerea din cursă a lui Teodor Atanasiu, Alina Gorghiu a câștigat competiția cu Ludovic Orban. „Dacă Iohannis nu își anunța sprijinul pentru ea, Ludovic îl bătea pe Tase. Dar nu poți să te pui de-a curmezișul președintelui ales. În plus, Ludovic are agenda lui, nu cred că asculta orbește de Iohannis”, a spus un vicepreședinte al PNL, pentru EvZ. Teoretic, Gorghiu va ocupa această funcție până în 2017, când se vor organiza alegeri pentru o structură comună.

„Sper să votăm misogin”

Klaus Iohannis a refuzat să dea declarații când a venit la ședința PNL, deoarece Ludovic Orban vorbea deja cu presa: „Să-l lăsăm pe Ludovic să-și facă numărul”, a spus el. În timpul ședinței, fostul președinte al PNL, Mircea Ionescu Quintus, și-a anunțat susținerea pentru Alina Gorghiu, iar Crin Antonescu pentru Ludovic Orban. Discuțiile nu au fost contondente, Ludovic Orban spunând că, indiferent de rezultat, va colabora cu președintele ales. „Sper să votăm misogin”, își exprima dorința un membru al BPN al PNL, pe holuri, în timpul votului. Dorința nu i-a fost îndeplinită, Gorghiu câștigând cu 48 de voturi, în timp ce Orban a obținut 27 de voturi. Imediat după rezultatul votului, Iohannis a felicitat-o pe aceasta. „Felul în care Biroul Politic a acționat, felul în care a votat, îmi confirmă dorința PNL de a se reforma, de a se moderniza”, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

La finalul ședinței, cei doi „adversari” politici au susținut o conferință de presă comună, subliniind că au vrut să transmită un mesaj de unitate. Orban nu a făcut un secret din faptul că s-a simțit nedreptățit că Iohannis nu l-a susținut pe el. „M-am simțit nedreptățit pentru faptul că președintele ales al României, Klaus Iohannis, nu m-a susținut pe mine – și nici nu i-am cerut lucrul acesta – ci a susținut-o pe Alina Gorghiu”, a spus Orban. Gorghiu a intervenit și a precizat că Iohannis a susținut-o „în gând”, referindu- se probabil la faptul că în ședința de ieri, președintele ales nu și-a mai îndemnat colegii să o voteze.

La rândul său, Vasile Blaga, celălalt co-președinte al PNL a salutat alegerea Alinei Gorghiu. „Împreună vom reuși să atingem obiectivul curajos pe care ni l-am propus cu toții în urmă cu jumătate de an: fuziunea deplină a PNL cu PDL și unificarea dreptei într-o singură forță politică, puternică și determinată”, a spus Blaga.

Cine e Alina Gorghiu

Noul copreședinte al PNL, Alina Gorghiu, în vârsta de 36 de ani, este avocat de profesie și, totodată, deputat PNL, la al doilea mandat. Născută în Curtea de Argeș, Alina Gorghiu este doctor în drept, obținând doctoratul în anul 2012 la Facultatea de Drept a Universității Al. I. Cuza din Iași, specializarea drept penal. Deputata a fost purtătorul de cuvânt al partidului, imediat după ce Klaus Iohannis a devenit președinte al liberalilor și candidat la prezidențiale. Prin urmare, a fost una dintre cele mai active voci ale campaniei electorale. Alina Gorghiu deține un teren extravilan în comună Mogoșoaia, cu o suprafață de 3.000 de metri pătrați, și o casă de locuit în București, de 126 de metri pătrați.

Puncte tari

Deputat la al doilea mandat, Alina Gorghiu s-a remarcat ca fiind drept unul dintre cei mai activi parlamentari în spațiul public. De asemenea, în timpul campaniei electorale pentru Președinția României a fost un comunicator activ al partidului. În plus, a avut curajul de a-și asuma candidatura pentru șefia vechiului PNL, într-un moment dificil pentru partid: după plecarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni și în contextul în care se anunță lupte grele cu membrii vechiului PDL pentru dobândirea controlului asupra partidului.

Puncte slabe

Lipsa de experiență și faptul că face parte din generația tânără poate să reprezinte o vulnerabilitate în contextul în care șeful PNL trebuie să trateze cu liderii de filiale și autoritatea sa poate fi contestată. În același timp, faptul că a fost un comunicator activ și în timpul USL, fiind critică la adresa PDL, reprezintă un alt punct slab și care îi poate pune probleme în relația cu democrat-liberalii. În plus, Gorghiu se află printre parlamentarii care au semnat inițiativa legislativă ce propune trecerea Registrului Comerțului în subordinea Camerei de Comerț și Industrie a României,condusă atunci de controversatul Mihail Vlasov.