Vicepremierul bulgar: ne-am cam pierdut răbdarea cu Olanda
- Paul Ciocoiu
- 13 septembrie 2012, 13:51
Bulgaria şi-a pierdut răbdarea cu Olanda care îi blochează în continuare aderarea la spaţiul Schengen, a declarat ministrul bulgar al finanţelor Simeon Diankov, adjunct al premierului Boiko Borisov, pentru cotidianul olandez De Telegraaf. Într-un interviu separat, Diankov i-a avertizat pe ruşi să renunţe la orice pretenţie financiară din partea Bulgariei după anularea construcţiei centralei de la Belene, calificând aşteptările Rusiei drept "ridicolă".
"Olanda schimbă regulile jocului din motive electorale", a declarat Diankov, care ocupă şi postul de viceprim-ministru în guvernul bulgar. El a îndemnat Haga să-şi revizuiască poziţia faţă de aderarea la Schengen la reuniunea miniştrilor europeni de interne din octombrie, adăugând că Bulgaria a îndeplinit de mult criteriile tehnice în această privinţă. "Bulgaria şi România sunt victimele jocurilor politice din Olanda. Populismul şi naţionalismul predomină, iar cele două ţări sunt private de şansa lor", a spus oficialul bulgar, aluzie la extremistul Geert Wilders, cel care a susţinut în Parlamentul de la Haga guvernul minoritar al lui Mark Rutte.
Întrebat dacă Bulgaria se va alătura îndemnului preşedintelui român Traian Băsescu de boicotare a bunurilor olandeze, Diankov a spus că ţara lui nu va urma acest exemplu, dar a subliniat că este timp ca Olanda să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea celor două ţări. "Bulgaria a făcut mult pentru optimizarea sistemului de control de frontieră, a luptei împotriva corupţiei şi a reformei în sistemul justiţiei. Acest lucru poate fi văzut într-o serie de rapoarte ale UE. Restul ţărilor membre recunosc eforturile Bulgariei, dar nu şi Olanda - asta pur şi simplu nu este corect", afirmă Diankov.
El a mai spus că Olanda încearcă să se recomande drept "cel mai bun elev din clasă", dar "s-a făcut de râs în Uniunea Europeană". Şi asta pentru că este foarte strictă faţă de ţări precum Grecia, dar ea însuşi nu respectă regulile comunitare în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi datoria externă. Publicaţia scrie că Simeon Diankov poate fi descris drept un "hardliner" când vine vorba de disciplina financiară. El a reuşit să salveze Bulgaria de pe lista ţărilor cu deficite bugetare mari.
Agenţia bulgară Mediapool aminteşte că în numai două zile vicepremierul Diankov a făcut două declaraţii aspre în plan internaţional. Una este cea despre Olanda în interviul pentru De Telegraaf, iar într-un alt interviu pentru presa bulgară Diankov i-a ameninţat pe ruşii că "vor primi o nouă palmă peste faţă" dacă ar da Bulgaria în judecată pentru a cere despăgubiri pentru renunţarea la proiectul de construire a unei centrale nucleare la Belene.
Potrivit Agerpres, societatea rusă Atomstroyexport a stabilit la un miliard de euro despăgubirile financiare pe care le cere Bulgariei după anularea, în acest an, a construirii centralei nucleare de la Belene, a anunţat în această săptămână grupul rus. Diankov a calificat această pretenţie drept "ridicolă".
"Ruşii au pierdut multe procese arbitrare în Europa, vor pierde încă unul. Nu au nici o şansă", a spus oficialul bulgar. Premierul bulgar, Boiko Borisov, a anunţat în martie că ţara sa renunţă, din cauza lipsei de finanţare, la construirea de către Atomstroyexport a unei centrale nucleare la Belene /nord/.