Viceamiral rus, arestat pentru distrugerea crucișătorului Moskva: „Kremlinul pedepseşte demonstrativ comandanţii”

Viceamiral rus, arestat pentru distrugerea crucișătorului Moskva: „Kremlinul pedepseşte demonstrativ comandanţii” Sursă: Twitter

Igor Osipov, viceamiral rus, a fost arestat pentru pierderea suferită de Federația Rusă în ce privește crucișătorul Moskva, spun cei din ministerul Apărării ucrainean. Conform DPI, Vladimir Putin vrea să ducă mai departe tradițiile staliniste, dorind astfel să diminueze consecințele agresiunii militare din Ucraina.

Direcţia Principală de Informaţii a ministerului Apărării din Ucraina declară că a fost arestat Igor Osipov, ajuns viceamiral în armata rusă.

Igor Osipov era comandant al flotei Mării Negre încă din luna mai a anului 2019, anterior fiind învestit cu aceeași funcție în misiunea din Marea Caspică, fiind în trecut și prim-adjunct al comandantului flotei din Pacific.

Viceamiral rus, arestat din pricina distrugerii crucișătorului Moskva

Astfel, Federația Rusă dă dovadă de prezervarea „celor mai bune tradiţii staliniste”, acuză ucrainenii, care fac trimitere la execuțiile și epurările puse la cale de Stalin, împotriva unor apropiați de-ai săi, aflați în subordine.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Kremlinul pedepseşte demonstrativ comandanţii şi pentru a reduce consecinţele viitoarei sale responsabilităţi politice şi penale”, acuză Direcţia Principală de Informaţii a Ucrainei.

Comunicatul emis de DPI mai spune și că Serghei Pinciuk, coleg al lui Igor Osipov, este anchetat, la rândul său, în același dosar.

Pe lângă cei doi, alți patru comandanți au fost deja demiși din funcții, motivele invocate de autoritățile de la Moscova fiind pierderile majore suferite în rândul soldaților sau incapacitatea de a executa, până la capăt, îndatoririle militare. Este vorba despre Serghei Kisel, general-locotenent, Vladislav Erşov, fost comandant al Armatei 6, colonelul Mihail Ponomariov, dar și generalul-maior Arkadi Marzoev.

Scufundarea navei - amiral a Rusiei

În data de 13 aprilie, OVA Odesa raporta un atac țintit asupra crucișătorului rus cu rachete Neptune, iar armata rusă estima că lovitura a fost lansată de către soldați poziționați în locații aflate între Voznesensk și Nikolaev.

Crucișătorul rusesc Moskva era, de departe, cea mai puternică navă de război din Marea Neagră. Dacă președintele rus, Vladimir Putin, ordona trupelor sale să-și extindă atacul asupra Odessei, nava amiral a Flotei Mării Negre, urma să conducă, cel mai probabil, asaltul naval.

Nava-amiral Moskva cântărea 12.500 de tone, cu aproape 500 de oameni la bord. Aceasta avea suficiente rachete antinavă pentru a distruge întreaga marina ucraineană și suficiente rachete de apărare aeriană pentru a înlătura orice atac aerian imaginabil asupra flotilei amfibie a Flotei Mării Negre. Sau cel puțin așa credeau strategii ruși până la momentul în care nava a fost scufundată de un atac ucrainean.

Valoarea navei Moskva pentru invazia rusească din Ucraina a transformat-o într-o țintă de top a rachetelor ucrainene. Totuși, Moskva nu era o navă nouă. A intrat în serviciul marinei militare sovietice în 1982, prima din ceea ce ar fi o navă de trei stele. Analiștii au considerat Moskva și surorile ei ca fiind nave alternative, alimentate în mod convențional, la crucișătoarele de luptă clasa Kirov cu propulsie nucleară.