Andreas Lubitz suferea de afecțiuni psihice, pentru care avea tratament prescris, dar a ascuns asta angajatorilor săi.
Tânărul Andreas Luvitz (27 de ani), al cărui bunic din partea mamei era originar din România și s-a mutat în Germania în anii ,70, conform presei germane, suferea de o „boală psihosomatică severă”. Polițiștii nemți au confiscat, din apartamentul său, antidepresive neutilizate și rețetele aferente. Conform unor surse apropiate anchetei, Lubitz suferea de „sindromul de epuizare emoțională” în stare gravă și de depresie severă.
Epuizare emoțională
În literatura de specialitate „sindromul burnout” se referă, în principal, la oboseala emoțională, care consumă, treptat, resursele energetice ale organismului. Se întâlnește la piloți, medici, asistente, dar nu numai, și este considerată o boală importantă, care afectează mase întregi de oameni.
FOTO: Andreas Lubitz
Anchetatorii continuă să adune informații despre viața copilotului. El fusese declarat „inapt” pentru muncă, de către doctorii săi. Autoritățile vor interoga rudele, prietenii și colegii lui Lubitz, încercând să stabilească ce anume l-a făcut pe tânăr să clacheze, deși celor din jur le părea „competent și sănătos”. Investigatorii au găsit o scrisoare, în coșul de gunoi din apartamentul lui Andreas, în care acesta era declarat „inapt” pentru meseria sa, a anunțat procurorul-șef, Christoph Kumpa, care a precizat că hârtia fusese „ruptă în bucăți”.
De asemenea, se pare că Andreas Lubitz suferea de probleme de vedere. Presa străină scrie despre o dezlipire de retină, problemă care i-ar fi amenințat cariera.
Piloți cu afecțiuni psihologice
Agențiile aviatice din Europa și SUA au interzis, în trecut, piloților să zboare, dacă aceștia mărturiseau angajatorilor că suferă de o afecțiune psihică. Dar, în ultimii ani, după ce cercetările științifice au arătat că aceste tulburări (printre care și depresia) sunt destul de comune și tratabile, s-a permis unui număr mic de piloți să folosească antidepresive și unor piloți cu afecțiuni ușoare să-și păstreze locul de muncă. Astfel, spun oficialii, ei sperau să-i încurajeze pe piloții care aveau probleme să recunoască suferința și să caute tratamentul adecvat.
Omagierea victimelor
Zeci de oameni au participat la ceremonia de omagiere a victimelor accidentului, într-o biserică din orașul Digne-les-Bains, apoi au depus flori și au aprins lumânări la o piatră funerară ridicată lângă locul tragediei. Primarul comunei Prads-Haute-Bleone, Bernard Bartolini, a spus că l-a văzut pe tatăl lui Lubitz. „Părea că poartă pe umerii săi greutatea dezastrului. Viața lui este distrusă, era devastat”, a spus el. Lubitz avea o iubită, profesoară la o școală din Dusseldorf. Potrivit presei britanice, Kathrin Goldbach este însărcinată, iar tatăl copilului este Lubitz. Tânăra a plecat în Franța, după ce a aflat despre prăbușirea avionului, apoi a auzit că el este autorul gestului criminal. Femeia le spusese elevilor că „va fi mamă” și se va căsători. Cei doi tineri se știau din adolescență și în ultimii șapte ani, s-au despărțit de mai multe ori, iar bărbatul avusese o aventură, nu cu mult timp în urmă.