Odată cu creșterea temperaturilor globale și cu schimbările de mediu care pun presiune asupra fiecărei țări, orașele se confruntă cu noi provocări în planurile lor pentru un viitor durabil.
Cu toate acestea, unele destinații au acționat pentru a pune în aplicare soluții inteligente care vizează construirea unei calități superioare a vieții pe termen lung. Acestea oferă orientări pe care restul lumii să le urmeze.
Orașele inteligente ale lumii
Pentru a ajuta la urmărirea progresului acestor inițiative, Institutul Internațional pentru Dezvoltarea Managementului (IMD) întocmește un clasament anual al celor mai inteligente orașe din lume, bazat pe puterea economică și tehnologică a fiecărui oraș și pe modul în care acești factori îmbunătățesc calitatea vieții și oferă soluții la provocările societale. Aflat acum în al cincilea an, Indexul orașelor inteligente 2024 a colectat date de la locuitorii din 142 de orașe pentru a înțelege opiniile acestora cu privire la sănătatea și siguranța, mobilitatea, activitățile, oportunitățile și guvernanța orașului lor.
În mod interesant, niciun oraș din America de Nord sau Africa nu a intrat în top 20 în acest an. Orașele din top 20, cu excepția a trei, sunt situate în Europa sau Asia. În continuare, sunt prezentate cinci din cele 10 orașe inteligente.
Canberra, Australia
Situată pe locul al treilea în clasament și unul dintre puținele orașe non-europene sau asiatice din top 20, capitala Australiei a obținut rezultate deosebit de bune pentru poluarea redusă a aerului, numărul de spații verzi și sentimentul ridicat de incluziune în rândul cetățenilor aparținând minorităților. Acest lucru nu îi surprinde pe Bryden și David Campbell, cofondatori ai Brand Rebellion, o firmă de consultanță în domeniul mărcii și forței de muncă cu sediul în Canberra.
„Ceea ce iese cu adevărat în evidență este sentimentul puternic de comunitate”, a declarat Bryden. „Există o legătură autentică și o dorință de a-i ajuta și sprijini pe ceilalți, ceea ce îl face un loc cald și primitor pe care să îl numești acasă.”
Conform Smart Cities Index 2024, cele mai inteligente zece orașe din lume sunt: Zurich, Oslo, Canberra, Geneva, Singapore, Copenhaga, Lausanne, Londra, Helsinki, Abu Dhabi.
Ea a menționat modul în care proximitatea orașului față de natură influențează modul în care orașul pune sustenabilitatea în prim-plan. „Canberra este avansată în materie de energie curată și inițiative regenerabile”, a spus ea. „Orașul are obiective ambițioase de a atinge emisii nete zero până în 2045. Acest lucru este evident în electrificarea continuă și adoptarea surselor de energie regenerabilă în întreaga zonă.”
Canberra a adoptat, de asemenea, tehnologia pentru a face orașul mai locuibil și mai atractiv pentru fondatorii de start-up-uri. Acest lucru contribuie la crearea unui ciclu virtuos de inovare. „Inițiativele orașului inteligent, inclusiv sistemele inteligente de iluminat, de gestionare a deșeurilor și de gestionare a traficului, îmbunătățesc semnificativ eficiența și durabilitatea serviciilor orașului”, a declarat David.
Singapore
Situat pe locul al cincilea în indicele din acest an, Singapore a urcat două locuri în clasament datorită scorurilor ridicate în materie de siguranță, conectivității ridicate care facilitează școlarizarea și monitorizarea traficului, precum și raportării online și procesării documentelor care permite o abordare fără probleme a birocrației guvernamentale.
„Sistemul de transport public din Singapore este mult îmbunătățit prin utilizarea strategică a datelor deschise și a tehnologiilor de plată fără contact”, a declarat Firdaus Syazwani, rezident de lungă durată și fondator al resursei de finanțe personale Dollar Bureau. „Împreună, acest lucru eficientizează călătoriile și le face extrem de convenabile atât pentru rezidenți, cât și pentru vizitatori”.
El menționează că atât guvernul, cât și companiile private publică seturi extinse de date privind modelele de trafic, orarele autobuzelor și trenurilor și dimensiunile mulțimilor din stații, pe care dezvoltatorii de aplicații și planificatorii urbani le pot valorifica pentru a crea soluții pentru navetiști - ajutându-i să-și optimizeze rutele de călătorie, să economisească timp și, în cele din urmă, să reducă aglomerația din oraș.
Rezidentul Kirk Westaway, bucătar-șef executiv la restaurantul JAAN, premiat cu două stele Michelin, subliniază, de asemenea, micile detalii care fac o mare diferență în viața de zi cu zi, în special în transportul public.
În plus, Westaway subliniază accentul pus de Singapore pe durabilitate în cadrul său de oraș inteligent. „Tehnologia este valorificată pentru a conduce eforturile de sustenabilitate. În plus, agricultura urbană devine un mod de viață aici”, a spus el.
Lausanne, Elveția
În timp ce trei orașe elvețiene au intrat în top 10, orașul Lausanne, mai mic, ocupă locul șapte în clasament. Cu toate că, populația sa este de doar aproximativ 150 000 de locuitori. Dar intimitatea orașului se dovedește a fi de fapt un punct forte în rândul locuitorilor săi.
„Îmi place să locuiesc în Lausanne pentru că este un oraș atât de mic cu toate facilitățile unui oraș mare”, a declarat Olivia Bosshart, PR manager la Lausanne Tourism. „Totul este atât de aproape pe jos. De la gară, sunt doar 15 minute până la lac [Lacul Geneva] și 15 minute până în centrul orașului.”
Este orașul care își ia în serios apropierea de natură și investește masiv în parcuri, grădini și alte spații verzi.
În plus, orașul își menține angajamentul de a promova inițiativele digitale într-un mod durabil. Orașul Lausanne se angajează să își reducă impactul digital și sprijină o tranziție digitală a administrației sale”, a explicat Alexane Bornoz, director de comunicare în cadrul orașului Lausanne. El a subliniat, de asemenea, eforturile orașului de a oferi servicii digitale locuitorilor și vizitatorilor. „O aplicație mobilă este disponibilă pentru a găsi informații practice pentru vizitarea și traiul în Lausanne”, a declarat Bornoz. „Serviciile de e-administrare sunt disponibile pentru persoanele care locuiesc în Lausanne.”
Londra, Regatul Unit
Aflată pe locul opt în clasament, Londra continuă să se claseze bine pentru ușurința cu care oferă servicii online.
„Cu un transport excelent, atât cu metroul, cât și cu autobuzele, bărcile și programele de călătorie activă, cum ar fi bicicletele și scuterele, Londra este un loc distractiv, cu multe lucruri care se întâmplă în fiecare zi a săptămânii, inclusiv restaurante, pub-uri, viață de noapte, concerte și multe altele”, a declarat Emma Orr de la Winning Business UK Ltd.
În ultimii ani, Orr a urmărit cum orașul și-a asumat angajamente profunde în ceea ce privește sustenabilitatea continuă. „Există, de asemenea, o creștere a rețelelor inteligente, a energiei regenerabile în tot orașul, atât în ceea ce privește proiectarea clădirilor, cât și recoltarea de energie”, a spus ea. „Londra s-a angajat să devină un „oraș curat” atât în ceea ce privește infrastructura EV, cât și în ceea ce privește angajamentul față de spațiile verzi și planurile de deplasare activă [pe jos și cu bicicleta].
Angajamentul orașului față de sustenabilitate este, de asemenea, evident în promovarea infrastructurii pentru vehiculele electrice. „Infrastructura vehiculelor electrice este o schimbare tehnologică uriașă. Această schimbare o vedem mai mult în Londra decât în orice alt oraș din Regatul Unit”, a declarat Orr.
Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite
Completând top 10, Abu Dhabi a urcat trei locuri în clasamentul din acest an, ajungând pe locul 10 în clasament. Orașul a obținut scoruri extrem de bune pentru ușurința transportului și a rezervărilor online, salubritatea ridicată chiar și în cele mai sărace zone ale orașului, competențele digitale predate bine în școli și ca loc în care oamenii de diferite etnii se simt bineveniți.
Pentru locuitori, caracteristicile inteligente și convenabile ale sistemului de transport al orașului sunt de neegalat. „Integrarea de către oraș a infrastructurilor de încărcare a vehiculelor și a soluțiilor de conducere autonomă a făcut naveta lină și eficientă”, a declarat Dhanvin Sriram, rezident al orașului Abu Dhabi și fondator al instrumentului AI Prompt Vibes. „Centrul de mobilitate inteligentă se asigură că transportul terestru, maritim, aerian și feroviar este gestionat fără probleme. Acest sistem avansat nu numai că reduce congestia traficului, dar minimizează și impactul asupra mediului.”
El indică, de asemenea, cartierul nou planificat Masdar City, situat în Abu Dhabu, ca un model de dezvoltare urbană durabilă. „[Designul său] îmbină arhitectura arabă tradițională cu tehnologia modernă. Acest lucru oferă un mediu răcoros natural chiar și în timpul lunilor toride de vară”, a spus el.
Majoritatea clădirilor din Masdar City sunt clasificate LEED Gold sau Platinum. Clădirile au fost proiectate pentru a reduce consumul de energie și apă cu cel puțin 40%.
„Abu Dhabi este un loc în care tehnologia și durabilitatea se îmbină. Cele două fac viața mai ușoară și mai plăcută pentru rezidenți ca mine”, a declarat Sriram, potrivit BBC.