Viața la bloc poate părea, la prima vedere, o opțiune avantajoasă, însă implică numeroase responsabilități, multe dintre ele reglementate prin lege. Nerespectarea acestor reguli, fie că sunt generale sau locale, poate aduce amenzi mari.
Viața la bloc. Amenzi mari pentru cei care blochează ușile
Asociațiile de proprietari au obligația de a păstra ambele căi de acces ale unui bloc libere și funcționale, conform normelor de siguranță la incendii. Orice blocaj, fie că este vorba de lacăte, suduri sau alte obstacole, trebuie îndepărtat imediat pentru a permite o evacuare rapidă în situații de urgență.
Mai exact, conform legislației în vigoare, căile de evacuare dintr-un bloc trebuie să rămână libere și funcționale, respectând parametrii pentru care au fost concepute.
„Articolele 107 și 110 din Normele generale de apărare împotriva incendiilor interzic obstrucționarea acestor căi cu materiale care ar diminua dimensiunile stabilite pentru circulație”.
Cei care stau la bloc riscă amenzi usturătoare
Persoanele care nu se conformează reglementărilor în vigoare se expun la amenzi ce variază între 500 și 2.500 de lei, în funcție de severitatea faptei. Asociațiile de proprietari sunt responsabile de a se asigura că toate reglementările sunt respectate, aceste reguli având potențialul de a salva vieți în situații de urgență.
De asemenea, autoritățile sugerează locatarilor să efectueze verificări periodice pentru a se asigura că toate căile de acces nu sunt blocate deoarece este crucial în caz de evacuare rapidă a persoanelor într-o situație de urgență, fără a pune în pericol vieța cuiva.
Conform legislației, măsurile de prevenire și întreținere a căilor de acces sunt vitale pentru siguranța comunității, iar nerespectarea acestor reguli poate conduce la răspundere legală.
Un exemplu semnalat în Craiova
Un exemplu este blocul F19 care aparține de Asociația de Proprietari Lăpuș-Argeș, Craiova. Locatarii au semnalat că ușa de acces din spate a fost blocată.
„Unii dintre vecini au blocat uşa din spate. Dacă este un incendiu sau un cutremur, ce facem? Dacă blocul a fost prevăzut cu două intrări, lasă-l aşa. Cei de la parter spun că se face curent, frig, dar au ştiut când s-au mutat aici”, a declarat un proprietar din blocul F17 pentru presa locală.
„În cazul nerespectării măsurii dispuse, persoana/persoanele în cauză sunt sancţionate contravenţional, cu amendă între 500 şi 1000 lei sau între 1000 şi 2500 lei, în funcţie de gravitatea constatată”, a declarat Tania Vîlceanu, purtător de cuvânt ISU „Oltenia” Dolj, pentru GDS.