De 16 ori mai expuși la moarte decât profesioniștii în domeniul sănătății din țările unde numărul de infectări cu SARS-CoV-2 este la fel de mare, a informat site-ul Mediazona: un studiu care contrazice asigurările date de Kremlin.

De altfel, Rusia nu publică oficial o numărătoare separată a profesioniștilor din domeniul sănătății care au decedat ca urmare a contactării noului coronavirus.

Iar începând de luna trecută, medicii ruși și bieloruși au început să publice o listă a colegilor morți, neavând încredere în datele oficiale.

Aproape 7% din decesele legate de coronavirus în Rusia, adică o persoană din 15, au fost înregistrate în rândul medicilor, conform comparației Mediazona a numărului de decese anunțat oficial luni: 2722 (din care 186 de medici).

Două treimi din medici au murit la Moscova și în regiunea Moscovei, Sankt Petersburg și Republica Daghestan. Conform analizei Mediazona, paramedicii și asistentele reprezentau jumătate dintre victime.

„Este de 16 ori mai mult decât în cele șase țări în care epidemia a ajuns la o scară comparabilă”, scrie Mediazona.

Iranul este cu mult în urmă, cu 1,59% din specialiștii medicali care au murit din cauza Covid-19, potrivit analizei Mediazona. Mai puțin de 1% dintre medici au murit în Italia, Regatul Unit, Statele Unite, Spania și Germania, scrie Moscow Times.

Mediazona a oferit două explicații posibile pentru numărul mare de decese în rândul medicilor ruși: lipsa echipamentelor de protecție individuală sau un număr de decese mai mare decât cel confirmat oficial în rândurile populației.

Rusia are al doilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume, cu aproape 300.000 de cazuri (marți) și o rată a mortalității de 1,88 la 100.000 de persoane. În Statele Unite, această cifră este de 27,61 la 100.000 de americani, în timp ce rata de deces în Marea Britanie este de 52,45 la 100.000 de persoane.