După ruperea de Ucraina, VIAȚA ÎN CRIMEEA s-a transformat în HAOS

După ruperea de Ucraina, VIAȚA ÎN CRIMEEA s-a transformat în HAOS

După ce Rusia a anexat Crimeea, practic peste noapte, birocrații ruși au început să se ocupe de problema pașapoartelor ți a permiselor de reședință, care a devenit brusc una foarte importantă pentru localnici.

New York Times descrie viața oamenilor din Crimeea în noile condiții, după anexarea republicii autonome la Federația Rusă.

Pe lista de ațteptare pentru pașapoarte sunt mii de oameni, doar 200 dintre ei sunt primiți în clădire, în fiecare zi. Liniile de telefon pentur urgențe, înființate în acest scop, nu funcționează, se plâng ei. „Înainte aveam o țară destul de bine organizată - viața avea un ritm bun”, spun persoanele citate de publicația americană.

„Apoi”, comentează un localnic de 54 de ani, „în doar două săptămâni, o țară a devenit o altă țară, este un haos”.

La o lună după anexare, locuitorii din Peninsula Crimeea s-au trezit nu doar trăind „în altă țară”, ci într-un stat diferit, Rusia, într-o stare de confuzie perpetuă. Să declare această schimbare a fost mult mai simplu decât s-o pună în aplicare, după cum au constatat jurnaliștii americani.

Tranziția este una haotică și are loc în contextul desfășurării tensiunilor din Estul Ucrainei, care cresc pe zi ce trece, iar scenariul cel mai negru presupune o nouă anexare de același tip.

În Crimeea, puține instituții funcționează normal. Majoritatea băncilor sunt închise, la fel oficiile de înregistrare a terenurilor, procesele au fost amânate pe termen nedefinit, importurile de hrană sunt incerte, iar unele companii străine, precum McDonald”s s-au închis.

Alte schimbări sunt și mai sinistre. „Unitățile de ayto-apărare”, care nu au un mandat oficial, apar brusc în gări sau alte puncte de intrare în țară pentru inspecții pe nepregătite. Dependenții de droguri, activiștii politici, homosexualii și chiar preoții ucraineni - toți cenzurați fie de guvern, fie de Biserica Ortodoxă Rusă, sunt printre grupurile care se tem cel mai mult de venirea la putere a unui guvern mai puțin tolerant.

Oamenii află în fiecare zi că trebuie să-și înnoiască diverse lucruri - carnete de conducere, numere de înamtriculare sau rețete, pașapoarte sau curiculum școlar. Rușii care au „invadat” țara, în căutarea unor terenuri pe care să le cumpere la prețuri bune sau alte afaceri sunt frustrați din cauza problemelor birocratice și logistice.

„Va fi nevoie de doi sau trei ani pentru ca tot haosul ăsta să fie pus la punct, da rnoi până atunci trebuie să trăim”, a spus Valdimir P. Kazarin (66 de ani), profesor de filologie la Universitatea Națională Taurida.

Unii locuitori din Crimeea au alte întrebări fundamentale, legate de propria identitate. „Nu pot să-mi spun: ok, de acum înainte nu mai ești ucrainean, de acum voi iubi Rusia. Mi se rupe inima în două, este foarte dificil din punct de vedere psihologic”, spune un alt profesor de la aceeași universitate.

Importurile de alimente sunt mult mai dificil de realizat, din cauza noilor regulamente haotice. Autoritățuile au interzis recent importul de brânză și carne de porc din Ucraina, apoi au anunțat că vor exista controale rusești la granițe începând din această săptămână. Cumpărătorii nu găsesc diverse produse alimentare decât foarte greu sau deloc.

Vorbind despre problemele logistice, MCDonald”s s-a închis. La fel și lanțul german de supermarketuri Metro. Majoritatea afacerilor multinaționale vor să evite posibile sancțiuni pe plan internațional, din cauză că operează în Crimeea. Cursele aeriene au fost reduse semnificativ, cu excepția celor spre Rusia. Crimeea a schimbat oficial ora, pentru a se alinia la cea a Moscovei, dar telefoanele mobile încă se conectează automat la ora Ucrainei.

Procesele au fost înghețate pentru că judecătorii nu știu ce legislație să aplice. Proceduri esențiale precum testarea ADN trebuie acum realizate în Moscova, nu la Kiev.

Și acestea sunt doar câteva dintre detaliile care s-au schimbat în viața fiecărui locuitor al Crimeii.